Etterlyser rettsvern for ufødte

Menneskeverds generalsekretær Liv Kjersti Skjeggestad reagerer sterkt på "Abortklinikken" og etterlyser rettsvern for barn helt fra unnfangelsen. Les bakgrunn: - Rystende abortfilm på TV2

? Det er et paradoks at noen tjener penger på drap av foster som helsepersonell ellers forsøker å redde livet til.

Det sier generalsekretær i Menneskeverd, Liv Kjersti Skjeggestad til Magazinet i en kommentar til "Abortklinikken" som ble vist på TV 2 i går kveld. Hun betegner praksisen til den illegale spanske abortklinikken som kynisk.

På abortklinikken i Barcelona tilbys abort til gravide helt opp til den 32. svangerskapsuke, eller åttende måned. Bare én måned skiller mellom aborten og en normal fødsel. Klinikken forlanger 4000 euro, eller 32.000 norske kroner, for å drepe fosteret med en giftsprøyte i hjertet.

Menneskesyn
Skjeggestad viser til at sykehus rundt om i Europa gjør alt man kan for å redde livet på foster ned til 23. svangerskapsuke.

I dokumentaren uttalte Lillian Skribsted som er spesialist i gynekologi, at et 30 uker gammelt foster vil overleve en fødsel uten varige mén og være i stand til å spise, suge og oppføre seg nesten som en nyfødt.

Skjeggestad forstår at folk reagerer sterkere på at noen dreper foster som er fullt levedyktige utenfor livmoren. Men i prinsippet er det ingen forskjell på om et foster blir drept i 12. eller 32. svangerskapsuke, mener hun. Det er uansett drap av et ufødt menneskebarn, understreker Skjeggestad overfor Magazinet.

? I den sammenheng er det ingen grunn til å være fornøyd med norsk abortpraksis.

Hun påpeker at argumentasjonen omkring abort avhenger av hvilket syn man har på menneskelivet. Hun håper dokumentaren "Abortklinikken" har åpnet øynene til mange om at et foster er et menneskeliv helt fra unnfangelsen.

Mangler rettsvern
Skjeggestad etterlyser et rettsvern for barn, gjeldende helt fra unnfangelsen. Hun viser til at temaet allerede diskuteres i ulike politiske miljøer.

Generalsekretæren frykter at et manglende rettsvern i ytterste konsekvens kan medføre aktiv dødshjelp på nyfødte barn som har alvorlige sykdommer eller misdannelser. I Nederland praktiseres dette allerede.

? I prinsippet er det ingen forskjell på om et foster drepes i eller utenfor livmoren. Det er likefullt drap på et barn, mener Skjeggestad.

? Opprørende
? Dokument 2 viser denne oppsiktsvekkende abortfilmen for å informere om den ulovlige abortvirksomheten som foregår i Europa, hvor det er mulig å få utført ulovlige senaborter mot betaling.

Det sa programansvarlig for Dokument 2, Odd Isungset, til Magazinet før programmet ble vist i går kveld. Han betegnet dokumentaren som "opprørende".

Ifølge Insungset fulgte 321.000 seere "Abortklinikken" på Dokument 2.


Magne Vågnes