BOMBE: Venner av selvmordsbomberen i Stockholm kan ikke forstå hvordan han ble en attentatmann. - Jeg er ikke overrasket av det som har skjedd, sier Per Willy Amundsen (lite bilde). Foto: Claudio Bresciani, Reuters/Scanpix

Etterlyser «demokratiske muslimer»

Selvmordsbomben i Sverige ryster nordiske integreringspolitikere, men anslaget overrasker ikke.

Igjen reises spørsmålet om hvordan tilsynelatende oppegående mennesker kan utføre terrorhandlinger. Venner beskriver attentatmannen Taimour Abdulwahab (28) som en hyggelig, sosial og forsvensket mann. De kan ikke forstå hvorfor Abdulwahab, som for bare noen uker siden ble far til sitt tredje barn, ble selvmordsbomber.
- Det som er skremmende med dette er at terroristene ofte viser seg å være både andregenerasjons innvandrere og ha god utdannelse. Men jeg er ikke overrasket over at det har skjedd, sier Per-Willy Amundsen, innvandringspolitisk talsmann i FrP.
Leder i Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, sier det samme:
- Mange undrer seg over at det kunne skje i Sverige - men hvorfor skulle Sverige være noe særlig unntak? Vi må forstå at islamistenes hat til Vesten ikke kjenner noen landegrenser, sier hun.

Demokratisk debatt

Hun etterlyser flere «demokratisk innstilte muslimer» i samfunnsdebatten. Det er ikke nok at noen fra et muslimsk trossamfunn kommenterer hendelsene i en pressemelding, mener hun.
- Jeg gleder meg til å se flere muslimer engasjere seg i hele den danske debatten - også om vindmøller og trafikkpolitikk. Ikke som muslimer, ikke som tyrkere, irakere eller palestinere. Men som likeverdige borgere i et samfunn, sier hun.
Hun sier at hun aldri ville akseptert at noen fra indremisjonen skulle talt på hennes vegne.
- Pia Kjærsgaard har helt rett i det. Vi kan sikkert alle defineres inn i en smal gruppe. Men det er viktig at hver enkelt av oss er engasjert i demokratiet. Som politikere kan vi kun legge til rette for integrering, men vi kan ikke gå inn i menneskers hode. Derfor må hver og en ta ansvar for å delta i debatten. Gjerne ved å melde seg inn i Ap, SV, FrP eller noen av de andre partiene.

Sviktende integrering

Amundsen mener det er en lang vei å gå i forhold til integrering.
- Vi husker Carl I. Hagen som ble kalt rasist og ble kastet tomater på fordi han mente innvandrere skulle lære seg norsk. I dag er det en selvfølge. På samme måte er det mange andre områder som det må jobbes med integrering.
KrFs innvandringspolitiske talsmann Geir J. Bekkevold er enig i at det er viktig å får flere muslimer på banen i debatten om integrering. Men mener samtidig at både regjeringen og FrP må ta ansvar i forhold til at mye står stille i forhold til integrering.
- Det er for mye fokus rundt konfliktlinjene og for lite på det som kan samle oss. Mange føler nok at de aldri blir integrert i samfunnet. De føler kanskje at de er uten håp og blir sett annerledes på.
- Det er også påfallende at integreringsminister Audun Lysbakken (SV) ikke klarer å få integreringen på dagsorden. Vi har ikke fått en eneste melding til Stortinget om integrering, sier Bekkevold.
Han etterlyser en dypere og grundigere debatt om integrering.
- Vi må spørre hva som er grunnen til at vi får ekstreme miljøer og gå til grusomme handlinger. Da må vi få en debatt som går på mer enn for eller mot hijab, sier Bekkevold.
Han har heller ikke noe sans for diskusjonen om skolegudstjenester som SV og Human-Etisk Forbund bruker i integreringsdebatten.
- Vi skal ikke holde Jesus hemmelig. Vi skal heller ikke være redde for at en skole skal få besøke en moske, sier stortingsrepresentanten.