ETT ELLER TO: Eller kanskje ingen? Forskere har kommet frem til at andelen mennesker som har helseeffekt av ett par glass rødvin, er meget lav. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix

Ett glass vin ikke sunt for alle

Drikker du ett glass rødvin for helsens skyld? Sjansen er stor for at du lever på en løgn.

I mange år har forskere, fastleger og andre med viten, forkynt at ett glass vin eller to hver dag er godt for hjertet. Dette har stemt med forskningen. Men forskningen går videre og nå viser ny forskning at svaret ikke er så enkelt.

Vel er det helsegevinst å hente i et glass eller to, men det gjelder en meget liten del av befolkningen. Kun 15 prosent har genet som gjør at effekten av rødvin har positiv effekt for hjertehelsen. Dette melder forskning. no.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norske og svenske forskere har forsket på saken. Basis for deres forskning er en studie fra Frankrike fra 1995, som for første gang antydet at en spesiell genvariant kan gi beskyttende effekt av alkohol. De nordiske forskerne gir studien rett.

– Alene har ikke genet noen betydning for sykdommer, sier den norske forskeren, professor Dag Thelle.

– Men sammen med alkohol gir den altså en sterk beskyttelse mot hjerteinfarkt.

Les også om kirken som serverte øl

Kolesterol

Det hele handler om interaksjonen med kolesterol, med de gode og de dårlige kolesterol-typene. Mange studier har vist at alkohol har en positiv effekt på det gode HDL-kolesterolet. Men ingen har klart å forklare hvordan dette kolesterolet virker mot hjertesykdommer. Nå viser det seg da at det er i samarbeid med genene at alkoholen og kolesterolet får effekt.

– Men hvordan disse mekanismene fungerer, forstår vi ikke godt nok, sier Thelle.

Mer forskning

Så blir det da et spørsmål for vinelskere, om man tilhører de 15 prosentene som har helse-effekt, eller om man må fortsette å drikke vin kun for kosens skyld. Thelle er klar på at det er viktig at forskning repeteres og gjentas. Slik kommer man videre, med nye resultat. Han er også klar på at andre forskere må bekrefte funnene han og de andre har gjort.

Han er uansett klar på at tidligere råd om ett glass eller to ikke lenger kan gjelde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Noen er så heldige å arve denne beskyttelsen fra sine foreldre. Andre får nyte sin vin uten å unnskylde seg med at de gjør det for helsens skyld, sier han til forskning.no.

Les også
Kirke serverer ølKulturdagene i Nes Kirke
Les også
Venstre vil stenge polet julaftenAlkohol og åpningstider
Les også
Klart for gårdssalg av alkohol