Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali fotografert i Oslo da han tok imot Nobels fredspris der i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Etiopias treplantingsrekord slår sprekker

Etiopia gjennomførte i fjor en ambisiøs treplantingskampanje. Men forsøket på å knuse verdensrekorden i planting kan ha gitt dårligere resultater enn håpet.

Treplantingen var del av statsminister Abiy Ahmeds «Green Legacy»-kampanje, som fremmer økoturisme og en miljøvennlig økonomisk utvikling.

På kun én dag i juli i fjor ble rundt 350 millioner frøplanter plantet i løpet av den nasjonale kampanjen – 150 millioner mer enn målet. Og i løpet av fjorårets regntid skal totalt 4 milliarder trær ha blitt plantet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I år har dagen for den nasjonale dugnaden ennå ikke blitt bestemt, men statsminister Abiy har ambisjoner om at fjorårets imponerende resultat kan gjenskapes i år.

Omdiskutert

Utenfor Etiopia er de imponerende tallene omdiskutert. Blant annet mangler det uavhengige tall som bekrefter omfanget. Og også innad i landet har masseplantingen høstet kritikk.

– Det handler egentlig ikke om tall, sier lederen for paraplyorganisasjonen Population Health & Environment Etiopia Consortium, Negash Teklu. Organisasjonen representerer flere nasjonale ikke-statlige miljøorganisasjoner.

– Det handler mer om effektiviteten av kampanjen, sier han.

Regnet bort

Teklu mener at overlevelsesraten for frøplantene er overdrevet og at langt under 84 prosent, det offisielle tallet, faktisk har klart seg gjennom året.

Blant annet er det tegn på at flere av frøplantene har regnet bort, ble plantet i dårlig jord, eller ikke var egnet for miljøet der de ble plantet.

– Det burde ikke kun være en endagskampanje som skjer årlig. Det burde være noe som engasjerer alle i befolkningen, uansett hvor de er, året rundt, sier Negash.