Misjonsalliansen utvider mikrokredittarbeidet i Vietnam. Foto: Misjonsalliansen.

Etablerer mikrobank i Vietnam

Misjonsalliansen etablerer nå en ny mikrokredittinstitusjon i Vietnam.

Gjennom en årrekke har Misjonsalliansen tilbudt lån til fattige kvinner i Vietnam. Sammen med organisasjonen Women´s Union etableres det nå en ny mikrokredittinstitusjon for å videreføre dette arbeidet.

- Det vietnamesiske lovverket har ikke tillatt oss å stifte en institusjon av en slik størrelse før nå, sier Øyvind Stabrun, utsending for Misjonsalliansen.

- Nå har vi over seks tusen kunder, og tallet er økende. Dette er en økning på 1000 kunder siden desember i fjor. Vi har en kapital på 635 000 amerikanske dollar, inklusive sparefondet. Den nye institusjonen vil langt på vei drives slik vi har drevet til nå, men vi vil ha mulighet til å nå enda flere mennesker og gi dem et enda bredere tilbud.

Mikrokredittarbeidet i Vietnam er et samarbeid mellom Misjonsalliansen og den lokale organisasjonen Women's Union, som kjemper for kvinners rettigheter og posisjoner i landet. Målet er at fattige mennesker selv skal ta initiativ og ansvar for å øke sine egne inntekter og forbedre livssituasjonen for seg og sin familie.

Lånetakerne gjør hovedsaklig investeringene innen jordbruk og husdyrhold; for eksempel grise-, fjærkre- eller fiskeoppdrett. Noen kvinner driver også med fruktdyrking eller er involvert i handel og håndverk. 99,98 prosent av lånene blir tilbakebetalt.

- Poenget med mikrokreditt er å myndiggjøre fattige mennesker og gi dem muligheter, sier Stabrun. - Mikrokreditt handler ikke om godhet, det er ren business, men det legges til rette for at fattige skal klare seg selv. De tar opp lån på eget ansvar og betaler tilbake. Slik vokser også utlånskapitalen vår, og flere mennesker får lån, sier han. KPK