uset i Abbottabad i Pakistan, der al-Qaida-leder Osama bin Laden holdt seg skjult i årevis. I dag, ett år senere, er huset jevnet med jorden og alle spor etter bin Laden fjernet.

- Et svekket al-Qaida ett år etter bin Ladens død

Ett år etter drapet på Osama bin Laden er al-Qaida en svekket organisasjon. Men kaos i kjølvannet av den arabiske våren kan gi terrornettverket vekstmuligheter.

Onsdag 2. mai er det ett år siden amerikanske marinesoldater stormet skjulestedet til bin Laden i garnisonsbyen Abbottabad i Pakistan og tok livet av den beryktede al-Qaida-lederen.

Operasjonen kom overraskende på de fleste, også på pakistanske myndigheter, som ble rasende over at amerikanerne ikke hadde varslet dem på forhånd.


LES OGSÅ:Jubel ved Ground Zero etter bin Ladens død

Har vært svekket lenge

Al-Qaida er i dag langt mindre slagkraftig enn for bare få år siden. Likvideringen av bin Laden er likevel ingen direkte årsak til at al-Qaida er svekket.

- Som organisasjon har al-Qaida vært under sterkt press i flere år. En rekke av lederpersonene er pågrepet eller drept, noe som har svekket sentralorganisasjonen betydelig, sier forsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til NTB.

Som en konsekvens av dette og at vestlige sikkerhetstjenester har blitt flinkere til å rulle opp jihadistiske nettverk, har det vært vanskelig for sentralorganisasjonen å lykkes med terrorangrep i Vesten, forklarer Nesser.


Den arabiske våren

Den arabiske våren har også i stor grad bidratt til å svekke al-Qaida. I Egypt og Libya har tidligere uttalte islamister og jihadister dannet politiske partier og sagt at de vil slutte å slåss med voldelige midler og heller kjempe på den politiske arenaen.

Samtidig er det nå flere borgerkrigslignende konflikter i Midtøsten der al-Qaida kan gjenopprette aktiviteten, påpeker Nesser. I Jemen står al-Qaida-grupper fortsatt sterkt i flere regioner.

- Sikkerhetstjenester i Midtøsten vil måtte oppleve kapasitetsproblemer i tida framover, noe som kan svekke mulighetene for å kontrollere militante grupper eller områder. Det gir al-Qaida-nettverket større mulighet til å gjenoppta treningsaktiviteter, slik det har hatt i blant annet Pakistan, sier Nesser.

Enkelte analytikere advarer om at al-Qaida faktisk kan komme enda sterkere tilbake.

- Al-Qaida har mistet mye av gnisten i regionen nå. Men dersom forandringene som folk krever ikke blir oppnådd, vil stigende misnøye lett kunne føre frustrerte ungdommer mot al-Qaida, som alltid har visst å utnytte fattigdom og frustrasjon, sier Ahmad al-Zarka, politisk analytiker i Jemen, til nyhetsbyrået DPA.



LES OGSÅ:
- Al-Qaida bak terrorangrep i Syria


Nålestikk

Det er likevel ingen tvil om at al-Qaida har blitt desentralisert og ikke lenger utfører omfattende og velorganiserte angrep mot mål i Vesten.

- De siste fire- fem årene er det avslørt flere terrorplott fra folk som har hatt svake bånd til sentralorganisasjonen eller som har vært helt uavhengige.

Folk som har operert på egen hånd og bare vært inspirert av al-Qaida, forklarer Nesser.

Han tror det vil bli flere av denne typer terrorhandlinger, slik som den som skjedde i Toulouse nylig. Der drepte fransk-algerieren Mohammed Merah i alt sju personer i tre ulike angrep. Han opererte tilsynelatende alene, men var sterkt inspirert av jihad-bevegelsen. Det viste seg også at han hadde vært i
Pakistan og deltatt på en treningsleir drevet av Taliban.

- Det er slike nålestikkangrep al-Qaida nå oppfordrer til, sier Nesser og peker på at det er en typisk framgangsmåte når en organisasjon kommer under sterkt press.


FAKTA om al-Qaida:
Nettverk av ytterliggående sunnimuslimske islamister som har vært aktivt siden rundt 1988.Hadde sitt utspring blant islamister som kjempet mot den sovjetiske okkupasjonen av Afghanistan.Osama bin Laden var gruppens lederskikkelse siden startenGruppens hovedkvarter var i Sudan fra 1991 til 1996, og igjen i Afghanistan fra 1996 til 2001.11. september-angrepene i USA i 2001 etablerte al-Qaida som verdens mest kjente og fryktede terrororganisasjon.Etter invasjonen av Afghanistan i 2001 gikk gruppens ledere under jorden, men bin Laden og hans nestkommanderende Ayman al-Zawahri offentliggjorde fra tid til annen lyd- og videoopptak.Da bin Laden ble drept av amerikanske spesialsoldater i Pakistan 2. mai i fjor, tok al-Zawahri over ledelsen av nettverket.Alt før bin Ladens død ble al-Qaidas sentrale ledelse ansett for å være svekket. Samtidig har lokale autonome al-Qaida-organisasjoner etablert seg blant annet i Irak, Jemen og Nord-Afrika.

(NTB)