Gjenbruk: Ingen har drevet lenger i NMS GJenbruk enn disse to karene. Magne Sømme (til venstre) er kasserer i den snart ti år gamle gjenbruksbutikken på Sola, og Gunnar Eikeland leder de 45 frivillige som ulønnet driver butikken.

Et lite gjenbrukseventyr

I fjor solgte NMS Gjenbruk for nær opptil 10,5 millioner kroner, noe som er det beste året noen gang for den ti år gamle gjenbrukskjeden.

– Det er på mange måter et lite eventyr dette med gjenbruksbutikker, sier leder for forretningsstyret for gjenbruksbutikkene Øyvind Oterholt.

Etter mønster av den danske Sudanmissionens «Sudan Genbrug»  ble den første butikken åpnet på Sola i Rogaland i november 1998. Fra da av har det funnet sted flere nyåpninger hvert år, og i dag utgjør NMS Gjenbruk 31 butikker og et lysstøperi.



Betydelig overskudd

Fjorårets rekordsalg av møbler og diverse gjenstander i gjenbruksbutikkene, førte til en rekordomsetning som lå 2,7 millioner kroner over omsetningen for 2006. Etter at husleie, strøm og administrasjon var betalt, satt NMS Gjenbruk igjen med en netto på nesten seks millioner kroner.

– Dette er et betydelig overskudd. Det skal ikke mye til før det blir betydelige beløp av denne typen virksomhet. Det som er så flott er at gjenbruksbutikker er noe som passer inn på både små og store steder. Butikker, som du nesten ikke tror kan bidra med noe, lett kommer opp i omsetning på 200.000 kroner og mer, sier Øyvind Oterholt.



Dyktige medarbeidere

Han er spesielt imponert over NMS Gjenbruk i Egersund. De solgte for mer enn 800.000 kroner i fjor. Oterholt sier at store og hensiktsmessige lokaler betyr en god del, da det også gjør det mulig å selge møbler.

– Men at mest av alt er det innsatsen fra dyktige medarbeidere som er med å gi de gode resultatene, sier Oterholt.

Magne Sømme og Gunnar Eikeland ved gjenruksbutikken på Sola har vært med helt fra starten, som henholdsvis kasserer og leder, og også de roser de frivillige medarbeiderne som står på år etter år.

– Vi har rundt 45 frivillige på Sola, og alle er entusiastiske og glade for å få være med. I løpet av en dag er totalt fire personer på vakt, to og to sammen. Det er lite utskifting i staben. Det skjer helst når de fysisk ikke greier mer, sier Eikeland.

NMS Gjenbruk får varene sine gratis, og Eikeland sier folk er flinke til å komme med varer.

– Mange ser det som positivt å gi varer og samtidig være med å støtte en god sak, sier Eikeland.

Kasserer Magne Sømme har også registrert en god stigning i salget til nå i 2008, og vil bli forbauset om ikke omsetningen for 2008 blir større enn fjorårets.

Gjenbruksbutikken på Sola er blitt lagt merke til også i lokalmiljøet, og rundt nyttårsskiftet mottok butikken Sola kommunes miljøvernpris, fordi butikken motvirker bruk og kast mentaliteten i samfunnet.


DM