KONSENTRASJONSLEIR: I 1942, da Knudsen var 19 år gammel, ble han tatt av tyske soldater på svenskegrense. Han ble sendt til Auschwitz, og senere til Sachsenhausen, Birkenau, Buchenwald og Majdanek.

Et av Norges siste tidsvitner har gått bort

Alf Monrad Knudsen fra Son i Akershus overlevde opphold i fem konsentrasjonsleirer under 2. verdenskrig. I helgen døde han, 93 år gammel.

Han overlevde opphold i fem konsentrasjonsleirer under 2. verdenskrig og har fått Kongens fortjenstmedalje for sin innsats som tidsvitne, skriver Moss Avis.

– Knudsen fikk Kongens fortjenstmedalje først og fremst for all innsatsen sin mot ungdommene. Han har vært med en rekke skoleklasser som tidsvitne på turer til nedlagte konsentrasjonsleirer i Polen og Tyskland, i regi av Stiftelsen Hvite Busser. Han har også holdt foredrag om dette på mange skoler, sier Andreas Brevig som var pådriver, sammen med Stiftelsen Hvite Busser, for at Knudsen skulle få Kongens fortjenstmedalje for sin innsats.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 1942, da Knudsen var 19 år gammel, ble han tatt av tyske soldater på svenskegrensen. Han ble sendt til Auschwitz, og senere til Sachsenhausen, Birkenau, Buchenwald og Majdanek.

Han fortrengte opplevelsene fra tiden i konsentrasjonsleirene i mange år etter krigen, men brøt tausheten i 1995. Da ble han med som tidsvitne cirka fire ganger i året på Stiftelsen Hvite Bussers turer til de tidligere konsentrasjonsleirene i Polen og Tyskland.

Da han fylte 90 år, slakket han litt ned på farten men fortsatte som tidsvitne nesten helt til det siste.

17. mai i år ble Alf Monrad Knudsen også hedret med Regjeringens minnemedalje.

Les også
Leif lurte nazistene
Les også
Jødenes egen fortelling om flukten
Les også
Belgiere reddet jøder fra Holocaust
Les også
Mannen som ikke lot oss glemme
Les også
– Han åpnet opp og viste vei