Statsminister Erna Solberg mener FN vil fortsette å være den viktigste arenaen for internasjonalt samarbeid. Foto: Terje Pedersen / NTB

Erna Solberg: – God grunn til å gratulere verden med FNs 75-årsjubileum

Lørdag er 75 år siden FN ble grunnlagt. Statsminister Erna Solberg hyller organisasjonen som den viktigste arenaen for internasjonalt samarbeid.

– Det er en svært god grunn til å gratulere verden, og oss alle, med FNs 75-årsjubileum, skriver Solberg i en epost til NTB.

– Verden i dag trenger mer samarbeid, ikke mindre, for å løse de store utfordringene vi står overfor. FN har vært – og må fortsette å være – den viktigste arenaen for dette samarbeidet, skriver hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fredag deltok statsministeren på en digital markering sammen med stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H), kronprins Haakon og over 1.500 skoleklasser over hele landet.

Kahoot

Kronprins Haakon var på pletten allerede fra klokken ni på morgenen, da den første sendingen startet fra Litteraturhuset i Oslo. Over 1.000 klasser over hele landet med elever fra 5 til 7. trinn deltok på Zoom-sendingen med å konkurrere klassevis i en Kahoot-quiz.

I de senere sendingene for ungdomsskolen og videregående, deltok kronprins Haakon ved at han stilte et av spørsmålene i Kahoot-quizen.

I løpet av dagen var det totalt 37 000 elever som fikk bryne seg på FN-Kahooten, som ble vunnet av en klasse fra Flekkerøy.

Kronprins Haakon på Litteraturhuset under den digitale markeringen av FN 75 års markering fredag. Oslo ordfører Marianne Borgen og FN-sambandets generalsekretær, Anne Cath da Silva i bakgrunnen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Generasjoner

Erna Solberg mener det er viktig å engasjere barn og ungdom i FN-saken.

– 75-års jubilanten har vært en viktig internasjonal aktør for flere generasjoner allerede, og vil være det også i fremtiden. Derfor er det viktig at også unge mennesker engasjeres om FNs arbeid. De er nøkkelen for sikre en bærekraftig og rettferdig verden i fremtiden, skriver hun, og trekker fram nettopp bærekraftmålene som en viktig del av FNs arbeid.

– Det handler ikke bare om å hjelpe fattige land, men om å skape en bedre utvikling for alle land i verden gjennom blant annet å utrydde fattigdom og sult. Dette arbeidet går også ut på å sikre likeverd og kvinners rettigheter, gi flere mennesker utdanning og bedre helse, mener hun.

– I tillegg arbeides det for bærekraftig bruk av verdens hav, og ikke minst, hvordan vi sammen skal løse klimautfordringene

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
FN: Stor økning i klimarelaterte katastrofer siden år 2000
Les også
Forteller alle studentene sine at han tror