Statsminister Erna Solberg (H), her under en tidligere pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Erna Solberg fordømmer kuppet i Myanmar

Statsminister Erna Solberg ber om at Aung San Suu Kyi løslates og at de militære lederne i Myanmar følger demokratiske normer og respekterer valgresultatet.

– Situasjonen i Myanmar er meget alvorlig, og vi følger tett med på utviklingen, sier Solberg (H) i en uttalelse sendt til NTB.

Norge fordømmer mandagens kupp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er et stort tilbakeskritt for demokratiseringsprosessen i landet. En løsning må finnes i tråd med demokratiske prinsipper og grunnloven, tilføyer hun.

Folkets vilje settes nå til side, mener Solberg. Hun viser til at valget i november i fjor ga et sterkt mandat til Suu Kyis parti NLD, som reflekterer at et stort flertall av befolkningen ønsker fortsatt demokratisering av Myanmar.

– Vi oppfordrer militæret til å respektere Myanmars grunnlov og opprettholde demokratiske normer, sier den norske statsministeren.

Tidligere mandag skrev Solberg på Twitter at Aung San Suu Kyi og andre demokratisk valgte ledere må løslates umiddelbart.

– Norge fordømmer kuppet i Myanmar og støtter folkets sterke ønske om demokrati, skrev Solberg påTwitter tidligere mandag.

I meldingen er det også en lenke til Suu Kyis egen offisielleTwitter-konto.

Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har fordømt kuppet og pågripelsen av landets regjeringssjef.