Erna Solberg: – Et krevende halvår for Norge

Statsminister Erna Solberg (H) sier Norge, Europa og verden har opplevd et krevende halvår. Og hun ønsker seg en firepartiregjering.

– Dette har vært et halvår preget av kriser, trusler og terror, innledet statsministeren med på sin halvårlige pressekonferanse torsdag.

Flyktning- og asylsituasjonen har vært mest krevende for regjeringen det siste halvåret, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er hundretusener på flukt, og nå har vi passert en million asylsøkere i Europa. Situasjonen i Norge er foreløpig under kontroll, men problemet er ikke løst, sa statsministeren.

– Flyktningstrømmen har vært utfordrende

Antall asylsøkere dette året er doblet fra i fjor. – Det har vært utfordrende. Tallene økte og vi fant tiltak som har ført til lavere tilstrømming, sier Erna Solberg.

– Asylstrømmen er utfordrende for hele Europa. Vi må få Schengens yttergrense til å fungere.

Over 24.000 mennesker har søkt asyl i Norge i år. Solberg mener regjeringen de siste ukene har innført tiltak som har redusert ankomstene av asylsøkere.

– Vi har endret lovverket, er mer til stede langs grensen på Storskog og øker returene, sa statsministeren.

Samtidig trekker hun fram viktigheten av å ta imot menneskene som får opphold i Norge, på en god måte.

– Det er utrolig viktig at vi har god integrering i Norge. Folk har en drøm om et ønske om å skape en bedre fremtid for sine barn. Folk må få jobb og bli en del av samfunnet vårt.

Vil ha firepartiregjering

– Vårt utgangspunkt ved valget om to år er at vi ønsker fire borgerlige partier i regjeringen. Vårt mål er fire partier som ønsker en borgerlig politikk for fremtiden, sa Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun understreket at det må være Venstres og Kristelig Folkepartis avgjørelse hva de vil gå til valg på.

– Å skape jobber er viktigst

Flere arbeidsplasser er den viktigste oppgaven i tiden framover, fastslår Solberg.

Hun sier at løsningen på både omstillingen etter oljekrisen og asyl- og flyktningsituasjonen ligger i å skape flere arbeidsplasser.

– Svaret på både utfordringen på asylområdet og ledighet og omstillingen i oljebransjen er det samme. Skal dette mestres for Norge på lang sikt, må vi skape flere arbeidsplasser,

– Flere lyspunkter

– Parisavtalen var et gjennombrudd i klimapolitikken. 196 land var enige om å trappe opp ambisjonen. Vi har fått til mekanismer som stiller alle til ansvar for å levere resultater og forsterke tiltakene, sa Solberg.

Selv om hun sier avtalen er god, så understreker hun at det er nå jobben starter.

Hun nevnte også FNs bærekraftmål som ambisiøse og svært positivt fra året som har gått.

 – Vi har redusert sykehuskøene

Regjeringen er litt over halvveis i sin fire år lange periode.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har levert på mye av det vi lovet i valgkampen, sier Solberg.

Hun trakk blant annet fram resultatene i helsevesenet og sier at ventetidene i helsesektoren er blitt kortere siden Høyre og Frp fikk regjeringsmakt i 2013.

– Vi har de korteste ventetidene siden 2005. Særlig for ruspasienter er ventetiden for behandling redusert.

Hun trakk også fram økt bruk av pakkeforløp som er blitt iverksatt i år.

– Vi har lansert 28 pakkeforløp for kreft dette året. Det fører til mer forutsigbarhet og raskere behandling. Rapportene vi har sett, er svært positive, sa hun.

Sterk satsing på vedlikehold

– Vi politikere har vært flinke til å åpne veier, men mindre flinke til å vedlikeholde de vi har. Vedlikeholdsetterslepet er nå snudd, fastslår statsministeren.

– Regjeringen fortsetter den sterke satsingen på vedlikehold. Vi har også veldig gode resultater når det gjelder trafikksikkerhet. Så langt i år har 123 personer mistet livet på norske veier. Det er rekordlavt, og svært viktig. Vi har ingen folk å miste, sier Solberg.

– Viktig oppgave i nordområdene

– Vi har en viktig oppgave i nordområdene og må være tydelig med tilstedeværelse. Derfor prioriterer vi tilstedeværelse med ubåter, Orion-flyene og Kystvakten som seiler mer i nord.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Statsministeren snakket også om et sikkerhetsbilde som har endret seg det siste året, og la til at ambisjonene for å følge opp forsvar og sikkerhet må endres.

– Vi styrker bevilgningene til Forsvaret med 4,1 milliarder kroner neste år. Det er et historisk løft som vi startet i vårt første år i regjering, og som vil fortsette i tiden som kommer, sa Solberg.

Den andre viktige stolpen innenfor regjeringens sikkerhetsarbeid ligger i en oppjustering av etterretningskapasiteten. Dette går regjeringen nærmere inn på når den legger fram sin langtidsplan neste år.