Statsminister Erna Solberg kjører løypemaskin foran Slottet fredag. Søndag braker det løs med skileker for folket på Slottsplassen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Erna gratulerte kongen – og lagde skiløype

Ikke bare gir regjeringen kongeparet skileker på Slottsplassen i jubileumspresang, statsministeren kjører også opp løypene.

På vei inn til kong Harald og dronning Sonja for å gratulere med 25 år som kongepar tok Erna Solberg (H) tid til å kjøre løypemaskin på Slottsplassen. Der skal det arrangeres skileker søndag.

– Så lenge jeg slipper å lukeparkere går det greit, var budskapet fra statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange håndtrykk

Søndag 17. januar skal 25-årsjubileet feires, men fredag startet den formelle delen av markeringen. Da kommer offisielle representanter for å gratulere kongen og dronningen, og det hele startet klokka 11. Dette kalles å ta imot deputasjoner i Slottets Lille festsal. Det er representanter for det offisielle Norge som kommer for å gratulere kongeparet, fra regjering, Storting og Sameting, via fylkesmennene til kommunenes organisasjoner.

Det diplomatiske korpset, Kirken og de andre livssynsorganisasjonene skal også innom. Representantene kalles i slike sammenhenger deputasjoner.

Tre dagers feiring

Før den store jubileumsdagen søndag skal kongefamilien ha en privat feiring med storfamilien på Skaugum lørdag. Dit kommer det svenske kongeparet og den danske dronningen, samt familiene Lorentzen, Ferner og Haraldsen. Alle disse skal etter planen også delta under minnegudstjeneste for kong Olav på Slottet søndag formiddag.

Søndag blir det ulike aktiviteter på Slottsplassen og Universitetsplassen og i Oslo sentrum fra klokka 11 til klokka 16. Klokken 13.00 avfyres det salutt fra festningsverk over hele landet, 21 skudd til ære for kongeparet. Ettermiddagen avsluttes med festforestilling i Universitetets aula. (©NTB).