Erkebiskop hylles for åpenhet om farskap

Historien om erkebiskopen som ble avlet utenfor ekteskap, fører til mer ros og sympati enn skandale blant britene.

Erkebiskopen for den anglikanske kirke,Justin Welby (60), sto nylig fram i offentligheten og fortalte at hans biologiske far ikke var gift med hans mor.

Nå strømmer det på med ros fra alle kanter – fordi erkebiskopen av Canterbury forteller så ærlig om noe så sårbart og personlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Churchill-sekretær

Welby har selv tatt av for det mange ville betraktet som et sjokk, ved å svare rolig og med full åpenhet på alle spørsmål knyttet til nyheten, melderReligion News Service.

Det var like før helgen Welby fortalte at han hadde oppdaget at han ikke var sønn av Gavin Welby slik han alltid hadde trodd. Erkebiskopen ble født temmelig nøyaktig ni måneder etter at morgen giftet seg med Welby. Likevel – også til morens overraskelse – viser en farskapstest at han er sønn av en annen enn Gavin Welby.

LES:Erkebiskopen av Canterbury kaller IS dødsengler

Hans far var Sir Anthony Montague Browne. Dette var ingen hvem som helst i Storbritannia, men den siste som hadde det ærefulle verv som privatsekretær for selvesteWinston Churchill.

Lord Montague Browne arbeidet sammen med Welbys mor ved den legendariske statsministerens kontor i Downing Street nr. 10 i Churchills siste periode som statsminister, fra 1951 til -55. Welby kom til verden 6. januar året etter at Churchill gikk av.

Både Gavin Welby og hans kone Jane, erkebiskopens foreldre, er beskrevet som alkoholikere. Etter et vanskelig ekteskap, ble de skilt i 1959, da Justin bare var fire år gammel. Gavin Welby døde i 1977.

Montague Browne levde helt til 2013 og døde ti dager etter at Justin Welby ble innsatt som den øverste lederen forChurch of England – uten å ane at det var hans sønn som fikk et slikt høytstående verv.

– Bermerkelsesverdig

Kardinal Vincent Nichols, lederen for den romersk-katolske kirken i England og Wales, uttaler at han er full av beundring over måten Welby og hans nå 86 år gaml mor, Lady Jane Williams, har håndtert saken på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Omveltninger i familielivet er det hverken uvanlig eller lett å skulle håndtere. Det vet alle familier som har vært igjennom det. Å gjøre det på den måten erkebiskop Welby har gjort, og det i offentlighetens fulle påsyn, er bemerkelsesverdig og samtidig karakterisk for dem begge, sier Welbys katolske kollega.

– Godt eksempel

Det kommer støtte også fra jødisk hold. En av Storbritannias mest framtredende rabbier, Jonathan Romain, hyller Welby – hvis juridiske far ellers var av delvis tysk-jødisk herkomst – for å være åpen og oppriktig.

– Han er et godt eksempel på hvordan man skal behandle en uventet og vanskelig nyhet. Det sier også noe om at familielivet kan være herlig og berikende, men også rotete og sammensatt, sier rabbien.

LES OGSÅ:Anglikanere godkjenner kvinnelige biskoper

Avisen The Independant minner om at personer født utenfor ekteskap var forhindret fra å bli biskoper i den anglikanske kirke helt fram til 1969.

Justin Welby beskrives av avisen The Guardian som en rolig, behagelig og nærmest uforstyrrelig person. Hvis noen skulle tåle og tackle en situasjon som den har har stått i de siste dagene, er det trolig nettopp ham. Tross den store overraskelsen, sier han:

– Jeg har ingen eksistensiell krise og bærer ikke på noen sinne mot noen. Min identitet bygger på hvem jeg er i Kristus, sier britenes fremste kirkeleder.