Medlemmer av en kristen militsgruppe utstyrt med macheter i Bangui. Bildet ble tatt i bydelen Boeing i midten av januar. Foto: Reuters/NTB scanpix

Erkebiskop fordømmer angrep på muslimer

Kristne militsgruppers angrep på muslimer i Den sentralafrikanske republikk er i strid med kristendommen, fastslår en av landets erkebiskoper.

- Du kan ikke si at du er kris­ten og sam­ti­dig drepe, bren­ne og øde­leg­ge din bror, sier erke­bis­kop Dieudon­ne Nza­pala­in­ga til Va­ti­ka­nets ra­dio­sta­sjon.

Han ber om at dem som opp­ild­ner folk til å begå volds­hand­lin­ger, må stil­les til an­svar for sine hand­lin­ger. Både krist­ne og mus­lims­ke sen­tral­afri­kans­ke le­de­re er enige om dette, iføl­ge erke­bis­ko­pen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ima­mer, pas­to­rer og jeg selv er helt på linje her. Vi ber om at de som ma­ni­pu­le­rer de unge, må hol­des an­svar­li­ge na­sjo­nalt og in­ter­na­sjo­nalt, sier Nza­pala­in­ga.

Masse­flukt

Både krist­ne og mus­lims­ke væp­ne­de grup­per har be­gått grove over­grep mot si­vi­le i Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk det siste året.

Den siste tiden er det de krist­ne mi­lits­grup­pe­ne som kal­les anti-ba­l­a­ka, som har vært på of­fen­si­ven. Sta­dig kom­mer det mel­din­ger om drap og mis­hand­ling av mus­lims­ke si­vi­le, og men­neske­retts­grup­pen Am­ne­sty In­ter­na­tio­nal mener det pågår et­nisk ren­sing i Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk.

- Mi­lit­sen anti-ba­l­a­ka ut­fø­rer vol­de­li­ge an­grep i et for­søk på et­nisk ren­sing. Re­sul­ta­tet er en mus­limsk masse­flukt av his­to­ris­ke di­men­sjo­ner, sa Jo­an­ne Ma­ri­ner fra Am­ne­sty tid­li­ge­re denne uken.

- Sjok­ke­ren­de bar­ba­ri

FN har flere gan­ger vars­let at det er fare for folke­mord i Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk. Den hu­ma­ni­tæ­re ka­ta­stro­fen i lan­det har «ube­skri­ve­li­ge di­men­sjo­ner», iføl­ge FNs høy­kom­mis­sær for flykt­nin­ger António Gu­ter­res.

- Den mas­si­ve etno-re­li­giø­se ren­sin­gen fort­set­ter. Sjok­ke­ren­de bar­ba­ri, bru­ta­li­tet og umen­nes­ke­lig­het pre­ger vol­den, sa Gu­ter­res ons­dag.

Sam­ti­dig som høy­kom­mis­særen for­døm­te vol­den, sa lan­dets nye pre­si­dent Cat­h­e­ri­ne Samba Panza at hun er­klæ­rer krig mot de krist­ne mi­lits­grup­pe­ne.

- De tror at jeg er svak fordi jeg er kvin­ne. Men anti-ba­l­a­ka, som øns­ker å drepe, vil selv bli jak­tet på nå, sa hun i en tale til en men­neske­meng­de i byen Mbai­ki.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Panza ble inn­satt som pre­si­dent i slut­ten av ja­nu­ar, i et for­søk på å få kon­troll over si­tua­sjo­nen i lan­det. Så langt er det imid­ler­tid lite som tyder på at lan­dets førs­te kvin­ne­li­ge pre­si­dent vil klare å stan­se de væp­ne­de grup­pe­nes her­jin­ger.

NTB