Erdogan på plass i Istanbul – fortsatt kaotisk i Tyrkia

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har landet i Istanbul og forsikrer at kuppforsøket i landet er mislykket. Men fortsatt råder det kaos og uro i millionbyen og i hovedstaden Ankara.

Erdogan kom til flyplassen natt til lørdag etter å ha fløyet fra middelhavskysten sør i landet. Flere tusen av hans tilhengere hadde da møtt opp på flyplassen for å vise sin støtte.

– De som står bak kuppforsøket vil betale en svært høy pris for sitt svik, sa Erdogan til TV-kanalen NTV. Han lovte atTyrkia ikke skal styres av de væpnede styrkene. Fortsatt er likevel mye uavklart etter kuppforsøket i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv etter at både landets statsministerBinali Yildirim og etterretningstjenesten tidligere på kvelden ga forsikringer om at kuppet stort sett er under kontroll, kom det meldinger om flere eksplosjoner ved parlamentet iAnkara. Samtidig ble det meldt soldater har tatt seg inn i bygningen til CNN Turk i Ankara, men der er kontrollen gjenopprettet.

LES:Kaotiske tilstander i Tyrkia

Ba folk ta til gatene

Før Erdogan reiste til iIstanbul gjorde han det klart at han ikke ville gi etter for kuppmakerne. Han ba folk ikke respektere portforbudet som militæret hadde erklært.

– Jeg oppfordrer det tyrkiske folket til å samle seg på offentlige plasser. Jeg har aldri trodd at det finnes en makt som er sterkere enn folkemakten, sa Erdogan. Han hevdet at et lite mindretall innen militæret står bak kuppforsøket. Etter dette strømmet stadig flere til gatene, og det samlet seg en stor folkemengde ved Atatürk-flyplassen i Istanbul.

Skyting

Bare timer før Erdogan landet på flyplassen, ble det meldt om skyting ved terminalbygningen. I tillegg ble det meldt om skyting mot demonstranter ved en av broene over Bosporos-stredet i Istanbul. Et sykehus i byen melder at det har tatt imot minst 150 sårede, og myndigheten opplyser at minst 60 personer er drept i kuppforsøket.

Etter at de første meldingene om kuppforsøket var slått tilbake kom, brøt det ut jubel og feiring flere steder hvor Erdogan-tilhengere hadde samlet seg.

TV-bilder viste også soldater som dro fra sin post ute blant demonstranter.BBC ogReuters melder at flere soldater som har vært involvert i kuppet, har overgitt seg til væpnet politi i Istanbul. Så langt er 336 personer pågrepet.

UD fraråder reiser

Situasjonen i Tyrkia er likevel fortsatt høyst uoversiktlig, ogUtenriksdepartementet iNorge fraråder alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige. I tillegg oppfordres reisende i Tyrkia til å følge med på utviklingen og nyheter. UD jobber sammen med ambassaden i Ankara for å få oversikt over situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi tar dette på det største alvor i UD. I kveld har vi satt krisestab. Det skyldes selvsagt at det er mange nordmenn i Tyrkia, og det er også en veldig uoversiktlig situasjon, sier utenriksministerBørge Brende (H) til NTB.

Han ber nordmenn som er i Tyrkia om å forholde seg rolig.

– I tillegg bør folk ikke gå ut der det er uro i gatene, sier Brende.