- EØS gjør Norge til trygdekontor

Sen­ter­ung­dom­mens leder Sand­ra Borch mener EØS-av­ta­len gjør Norge til hele Euro­pas trygde­kon­tor.

- Det har det siste året vært en eks­plo­sjon i an­tall hen­ven­del­ser om so­sial­hjelp fra EØS-bor­ge­re, sier Sen­ter­ung­dom­mens leder Sand­ra Borch tilAvi­se­nes Ny­hets­byrå (ANB).

EØS-inn­vand­re­re har etter en lov­end­ring i 2012 fått til­nær­met like­stil­te ret­tig­he­ter til trygde­ut­be­ta­lin­ger i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Denne lov­end­rin­gen er det EØS-av­ta­len som på­leg­ger oss å inn­føre. Det viser nok en gang hvor inn­gri­pen­de denne av­ta­len er for Norge, sier Borch.

- Trygde­ut­gif­te­ne i Norge vil eks­plo­de­re. Både Jens, Erna og Siv snur be­visst ryg­gen til dette. I ste­det for å ta helt nød­ven­di­ge grep for å be­va­re vel­ferds­sta­ten Norge, gjør de det de kan for å unngå en EØS-de­batt, mener Borch.

- Når øko­no­mi­en i Euro­pa går så dår­lig, blir det svært lønn­somt å komme til Norge og søke trygd. For euro­pe­ere med lave løn­nin­ger er det nes­ten dumt å ikke gjøre det. Pro­ble­met er at Norge ikke kan redde Euro­pas øko­no­mi ved å sette euro­pe­ere på trygd, mener Borch.

Stats­sek­re­tær Ceci­lie Bjel­land (Ap) i Ar­beids­de­par­te­men­tet av­vi­ser Borchs be­kym­rin­ger.

- Norge skal ikke fun­ge­re som Euro­pas so­sial­kon­tor, men vi yter kort­va­rig nød­hjelp en dag eller to for men­nes­ker i akutt krise. For alle andre øko­no­mis­ke stø­na­der er det mi­ni­mum ett av to krav som må være opp­fylt: at ret­tig­he­ter er opp­tjent gjen­nom ar­beid eller at til­knyt­nin­gen til Norge er så sterk at de har bopel her, sier Bjel­land til ANB. (©NTB)