DELTE ALT: - Nå når Julius er gått bort er det tiden i leiren jeg tenker på. Hvordan vi opplevde fangeskapet og lidelsene. Hvordan vi delte sorger og bekymringer i Auschwitz, sier Samuel Steinmann.

Eneste Holocaust-overlevende

Samuel Steinmann synes det er ufattelig å være igjen som eneste norske jøde som overlevde Holocaust. Han minnes Julius Paltiel som en arbeidsom og oppriktig person.

– Det er nesten uffatelig, sier Steinmann.

– Ikke bare har jeg mistet de som jeg sammen overlevde Auschwitz med, men også skolekameratene mine er borte. Det er ikke farlig å bli gammel, men det å miste sine venner er ille. Å miste Julius er enda verre, sier den tydelig berørte 84 år gamle mannen.

Han er redd mye ansvar vil bli tillagt han, som eneste gjenlevende.

– Jeg fyller 85 år i år, Julius ble 84. Nå blir alt lagt på mine skuldre og det er mer enn jeg kan tåle. Det var en trøst at Julius tok støyten, han var godt kjent og godt likt i Trondheim. Jeg orker stadig mindre og det sliter på å fortelle disse vonde hitoriene om igjen.  Jeg håper jeg slipper det, sier Steinmann.



Mye syk

Steinmann og Paltiel traff hverandre i konsentrasjonsleiren.

– Jeg ble deportert med det første skipet i oktober 1942. I mars 1943 kom en ny gruppe norske jøder til Auschwitz, de var fra Trondheim og Midt-Norge. Julius var med der og vi traff hverandre daglig i leiren. Jeg ble godtatt som pleier på fangesykestua og Julius var ofte innlagt der. Han slet med blant annet med giktfeber. Jeg så da mitt snitt til å yte mine landsmenn den servicen jeg kunne, forteller Steimann.

– Nå når Julius er gått bort er det tiden i leiren jeg tenker på. Hvordan vi opplevde fangeskapet og lidelsene. Hvordan vi delte sorger og bekymringer. Det var kun 26 av 767 norske jøder som overlevde konsentrasjonsleirene, sier han.



Venner

Da freden kom til Norge fortsatte venneskapet mellom Paltiel og Steinmann og de dro ofte på ferier sammen.  Paltiel så det som en oppgave å formidle det som hadde skjedd til ungdom og formidlet det ærlig og oppriktig. Steimann mener det er viktig at ungdom får se med egne øyne.

– De Hvite Bussene er et veldig godt tilbud. Det er så bra og jeg er så takknemlig for at ungdom fyller opp disse turene til konsentrasjonsleirene. Også Holocaust-senteret på Bygdøy i Oslo er viktig. Der har både jeg og Julius lest inn våre historier på bånd, slik at de blir tatt vare på til kommende generasjoner, forteller Samuel Steinmann.


DM