Enda en natt preget av vold i Tyrkia

Til tross for til dels hard­hend­te virke­mid­ler fra tyr­kisk po­li­ti, var tu­sen­vis av de­mon­stran­ter fort­satt ute i ga­te­ne over hele Tyr­kia natt til tirs­dag.

Demonstrantene krever at Tyrkias statsminister går av.

- Vår motivasjon er ønsket om frihet, sier en ung demonstrant til BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han sier at han opplever politiet som svært aggressive, men at dette ikke vil stanse demonstrasjonene. Demonstrantene har bygd store barrikader for å forsvare seg mot opprørspolitiet.

- Studenter, unge folk, husmødre, alle slags folk er her og kjemper for vårt demokrati og for vår frihet, sier han.

USAs utenriksminister John Kerry uttrykte mandag bekymring over situasjonen i Tyrkia.

- Vi er bekymret over meldingene om politiets overdrevne maktbruk. Vi håper selvfølgelig at det vil bli full etterforskning av de hendelser som er rapportert, og at politiet viser tilbakeholdenhet, sier Kerry.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton har karakterisert voldsbruken tyrkisk politi har brukt mot demonstrantene, som unødvendig stor.

«Vandaler»

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan šmener at demonstrantene har et ansvar for å roe ned situasjonen, og kaller demonstrantene vandaler.

Erdogan avviser dessuten antydninger om at befolkningen nå opplever en «tyrkisk vår», en henvisning til de demokratiske omveltningene i «den arabiske våren» i 2011.

- Var det flerpartisystem i landene der den arabiske våren fant sted, spurte Erdogan retorisk i et innslag på tyrkisk fjernsyn mandag. Hans politiske allierte president Abdullah Gül ba demonstrantene roe seg ned og sa at deres argumenter er blitt hørt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Døde

Mandag ble det kjent at en 20 år gammel demonstrant mistet livet i en påkjørsel i Istanbul helgen. Dermed ble han det første dødsofferet for den tyrkiske uroen. Samme kveld samlet tusenvis av mennesker seg igjen for å demonstrere på Taksim-plassen i sentrum av millionbyen Istanbul.

Politiet skjøt med tåregass mot folk som protesterte mot regjeringens politikk nær Erdogans Istanbul-kontor.

Kerry oppfordrer også Protestene i Tyrkia har utspring i motstand mot bygging i en park i Istanbul, men har utviklet seg til de største demonstrasjonene mot regjeringen på mange år.

Mandag dro Erdogan på besøk til Marokko. Før han dro forsøkte han å minimalisere alvorlighetsgraden av at det er uro i landet.

- Vær rolige, slapp av, alt dette vil snart være over, sa Erdogan til mediefolk før avreisen fra flyplassen i Istanbul. Erdogans uttalelse blir tolket som et tegn på at han ikke har tenkt til å bøye av for demonstrantene, men i stedet sette hardt mot hardt.

Hardner til

Demonstrantene viser heller ingen tegn til å gi seg, selv om Tyrkias øverste ledere ber om ro og advarer mot at bråkmakere forsøker å utnytte den spente situasjonen. Mye tyder på at frontene hardner til.

Flere hundre ungdommer i Istanbul har bygd barrikader ved Taksim-plassen. Det var her protestaksjonen startet, i utgangspunktet rettet mot utbyggingen av Gezi-parken, som etter planen skal vike plass for et kjøpesenter.

Årsaken til den sosiale uroen i Tyrkia er sammensatt. Makthaverne har etter manges mening blitt for selvsikre og gått i autoritær retning. De anklages for å ture fram med beslutninger som er svært upopulære i deler av befolkningen.