- En vits fra NRK

NRK har utnevnt Odd Karsten Tveit til ny korrespondent i Midtøsten etter Lars Sigurd Sunnanå. ? En beklagelig avgjørelse, mener norske Israelvenner.

Dette er tredje gang NRK utnevner Odd Karsten Tveit til statskanalens korrespondent i Midtøsten.

Sterk kritikk

NRK har de siste 10-15 årene måtte tåle hard kritikk for det mange Israelvenner er en ensidig og pro-palestinsk fremstilling av konflikten i regionen. Kritikken har vært sterk både under de to forrige korrespondentene Odd Karsten Tveit og Fritz Nilsens perioder ved NRKs Midtøstenkontor. Men protestene har toppet seg de siste årene når Lars Sigurd Sunnanå har vært kanalens representant i regionen.

Sist i rekken av kritikere var Carl I. Hagen som under den store Israelkonferansen i januar gav NRK det meste av skylden for at oppslutningen om Israels sak har blitt mindre her i landet. Han oppfordret samtidig NRK til å skaffe seg en ny Midtøstenkorrespondent som kunne gi et mer balansert bilde av hendelsene i Israel.

Med gårsdagens utnevnelse tyder det meste på at NRK verken har lyttet til Hagen eller noen av de andre kritikerne av NRKs linje. Odd Karsten Tveit har gjennom mange år vært kjent som en av norsk presses argeste Israelkritikere. Den imagen ble ytterligere styrket da Tveit i 1996 gav ut boken "Alt for Israel".

- Tendensiøs

Utnevnelsen blir ikke tatt nådig opp av norske Israelvenner. En av de som fortviler over at Tveit skal tilbake til Midtøsten er lederen for IKAJ Norge, Leif A. Wellerop.

- Jeg vil karakterisere denne utnevnelsen som en vits fra NRKs side. Kanalens Midtøstendekning kommer til å bli akkurat like tendensiøs under Tveit som den var under Sunnanå. Jeg synes det er beklagelig at NRK ikke kan finne andre og mer seriøse iakttagere som kan rapportere om det som virkelig skjer i Israel, sier Wellerop til Magazinet.

Israels Venner

Også i gruppen Israels Venner på Stortinget er det uro over gårsdagens korrespondentutnevnelse.

- Jeg hadde ønsket meg en objektiv NRK-journalist i stedet for en som konsekvent rapporterer fra den palestinske siden av konflikten, sier Kenneth Svendsen som er en av Fremskrittspartiets ti representanter i Israels Venner på Stortinget.

- Jeg frykter at vi nå får en videreføring av den linjen Lars Sigurd Sunnanå har ført når det gjelder kanalens Midtøsten-journalistikk, sier Svendsen.