En stemme har stilnet i koret

Trafikkulykken i Bjørkelangen i helgen rammer Soul Children-miljøet hardt. Den eldste av de to jentene som omkom, Sara Christiane Holmedahl Sandsmark, opptrådte med koret sitt bare tre dager før påkjørselen.

- Det er uen­de­lig trist og ube­gri­pe­lig for alle med­lem­mer og fa­mi­lie­ne deres. Vi var sam­let i går for å min­nes Sara, og mer­ket godt at hun ikke var til­ste­de. Hun har pre­get fel­les­ska­pet vel­dig med sin varme og smit­ten­de smil. Hun hadde mye om­sorg for de rundt seg. Ikke minst mer­ket vi at stem­men hen­nes var borte, sier Ragn­hild Hiis Åne­stad, leder for Soul Child­ren.

Søn­dag kveld var med­lem­mer av koret og for­eld­re sam­let til minne­stund for Sara i Stor­sa­len i Oslo. Der tente de lys, gråt, pra­tet og sang sam­men.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Åne­stad sier til Dagen at de som kjen­te Sara rea­ge­rer ulikt, og at de voks­ne i Soul Child­ren har vært opp­tatt av å for­mid­le at det er greit å ha ulike måter å ut­tryk­ke sor­gen på.

- De skal få lov til å sette ord på ting når de er klar for det.

På­kjørt bak­fra

Ulyk­ken skjed­de mens Sara Chris­ti­ane Hol­me­dahl Sand­s­mark (13) og venn­in­nen Tiril Alet­te Huser Bølge (11) var ute med hest og vogn på fyl­kes­vei 229, rundt fire kilo­me­ter sør for Bjørke­lan­gen. Jen­te­ne ble på­kjørt bak­fra og ble fløy­et til Ul­le­vål syke­hus, be­visst­løse og med al­vor­li­ge hode­ska­der.

Natt til søn­dag ble det klart at livet til 11-årin­gen fra Nes ikke stod til å redde. Søn­dag for­mid­dag døde også 13-årin­gen. Kort tid etter la mor til Sara ut en opp­da­te­ring på Face­bo­ok der hun skrev: «Sara døde kl. 10.16». Mel­din­gen ut­løs­te et vell av kon­do­lan­ser fra fa­mi­lie og ven­ner som ut­tryk­ker sin dy­pes­te med­fø­lel­se og som skri­ver at de ten­ker på fa­mi­li­en og ber for dem.

Saras for­eld­re er Kjer­sti og Jo­stein Sand­s­mark, og er kjen­te navn i Kris­ten-Nor­ge. De er tid­li­ge­re mi­sjo­næ­rer i Nor­mi­sjon. Jo­stein Sand­s­mark er for­fat­ter og for­lags­re­dak­tør i Lunde, og ar­bei­det tid­li­ge­re som jour­na­list i Dagen.

En ny engel

«Him­me­len har fått en ny engel», skri­ver ven­ner på so­sia­le medi­er. Det har spredt seg til alle so­sia­le medi­er.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Åne­stad slut­ter seg til det ven­ne­ne har skre­vet og sier at hun var en engel her på jor­den også.

- En fan­tas­tisk ny­de­lig jente, enormt varm og med et godt smil. Hun hadde et vel­dig smit­ten­de humør, en tril­len­de lat­ter og var en sol­strå­le inn i mil­jø­et. Hun hadde mye om­sorg for de rundt seg og var flink til å binde fel­les­ska­pet. I til­legg hadde hun en ny­de­lig sang­stem­me. Hun var en helt spe­si­ell jente, og det er uvir­ke­lig at hun er borte.

Ons­dag opp­tråd­te Sara sam­men med moren og flere andre fra Soul Child­ren under års­kon­fe­ran­sen til NHO. Søn­dag var hun død.

- Det er vel­dig spe­si­elt å tenke på, sier Åne­stad.

Stor­sa­len kom­mer til å være åpen etter skole­tid denne uken for de som har et behov for å komme sam­men i sor­gen. Der vil pres­te­ne og flere av le­der­ne i koret være til stede. Ons­dag møtes koret for å ha minne­stund.

Åne­stad for­tel­ler at Soul Child­ren over hele ver­den ber for dem og for fa­mi­lie­ne til Sara og Tiril, og for sjå­fø­ren som kjør­te på jen­te­ne.

Minne­stund

Man­dag mor­gen møtte ele­ve­ne på ung­doms­trin­net til minne­stund på Bjørke­lan­gen skole der Sara gikk i 8. klas­se. Ele­ve­ne var svært pre­get av al­vo­ret da de mins­tes 13-årin­gen, og uten­for skole­byg­nin­gen ble det flag­get på halv stang. Saras for­eld­re var også re­pre­sen­tert på minne­stun­den, som varte i un­der­kant av en time. Det var mu­si­kals­ke inn­slag og rek­tor snak­ket med ele­ve­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Man­dag mor­gen ble det også tent lys for Tiril ved Fram­tun skole. Hun gikk i 6. klas­se på den lille sko­len som kun har 135 ele­ver. Da mel­din­gen om det tra­gis­ke ut­fal­let av ulyk­ken kom søn­dag, ring­te sko­lens per­so­nell rundt til alle for­eld­re­ne som har barn ved sko­len, for­tel­ler rek­tor Anne Sverd­rup til NTB.

Dagen

Les også
Sara og Tiril ble drept i hesteulykken