Én omkom da bølge traff rigg i Nordsjøen

En person omkom og ytterligere to personer ble skadd, da en bølge traff boligdelen på en COSL-rigg, som arbeider for Statoil, onsdag ettermiddag. Riggen blir evakuert som følge av storm i området.

Det bekrefter Rogaland politidistrikt overforBergens Tidende. De pårørende er varslet om dødsfallet. Riggen har fått store skader på en boligmodul.

– Det er en veldig trist melding å få, sier pressetalsmann Morten Eek i Statoil til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De to som ble skadd i ulykken er sendt til legevakten i Florø.

Riggen COSL Innovator på Troll-feltet, vest for Bergen, blir onsdag kveld evakuert. Det var 106 personer om bord på riggen da ulykken skjedde ved 17-tiden.

Heises opp i helikoptrene

– Mellom 30 og 50 personer blir evakuert i løpet av kvelden. Statoil bistår COSL i evakueringsarbeidet, sier Eek.

De evakuerte blir fløyet i land med to helikoptre til Flesland flyplass i Bergen, der det er opprettet et mottakssenter.

– Riggen blir nedbemannet. De evakuerte heises om bord i helikoptrene, som ikke kan lande på grunn av været. Resten blir om bord på riggen som setter kursen mot land for egen maskin etter hva jeg forstår, sier vakthavende redningsleder Nils Ole Sunde i Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Ifølge Eek var riggen tatt av brønnen som følge av det dårlige været da hendelsen inntraff. Riggen driver brønnboring på oppdrag fra Statoil.

– Svært alvorlig

Petroleumstilsynet (Ptil) etablerte onsdag beredskapssentralen på grunn av ulykken.

– Vi er i tett kontakt med Statoil, og vurderer fortløpende om hva som blir gjort og hvordan situasjonen blir håndtert. Så varsler vi videre til myndighetene, forklarer Eileen Brundtland, pressekontakt i Ptil.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ptil er underlagt Arbeids- og sosialdepartementet.

COSL Innovator ligger for tiden på Trollfeltet, vest for Bergen, hvor den har boret på kontrakt for Statoil siden 2012.

Ptil fikk varsel om hendelsen klokken 17.25 med melding om at en brottsjø hadde slått inn i boligkvarteret og skadd tre personer. Ptil sier de ser svært alvorlig på hendelsen.

COSL Innovator er en halvt nedsenkbar boreinnretning bygd hos Yantai Raffles Shipyard i Kina. (©NTB)