En norsk imams konspirasjoner

- Hva undervises i norske moskeer?, spør redaktør Vebjørn Selbekk.

Uttalelsene til den norske imamen Zulqarnain Sankandar Madni har vært i nyhetsbildet halvannen uke. Tirsdag i forrige uke var imamen portrettert i en NRK-dokumentar.

I programmet kom han med en rekke uttalelser som vakte sterke reaksjoner. Imamen forsvarte blant annet flerkoneri. Men en mann kunne bare ha fire koner, for det stod i koranen. Polygamiet ble forsvart med argumentet om at noen menn ikke klarer seg med bare en kone.

Allerede i NRK-dokumentaren så vi ansatsen til det som har blitt denne ukens store debattema. Imamen sådde tvil om det virkelig var Osama bin Laden som stod bak 11. september-angrepene i USA. Det hadde han ikke sett noen klare bevis på, sa han.

I et nettmøte med Aftenpostens lesere på selveste 11. september gikk han enda lenger. Der sa han at det var USA selv som stod bak flyangrepene mot New York. Han sådde også tvil om bin Laden og Al Qaida i det hele tatt eksisterte.

Uttalelsene ble fanget opp av internasjonale nyhetsbyråer og har siden gått verden rundt.

Imamens omfavnelse av denne typen vulgære konspirasjonsteorier etterlater flere ubehagelige spørsmål. For Imam Madni er ikke på noen måte en ekstremist eller en marginal person i det muslimske miljøet i Norge. Da hadde det jo gått an å avskrive imamuttalelsene som et forholdsvis ubetydelig fenomen i islamskreligiøse kretser her i landet.

Men slik er det jo ikke. Tvert imot er Madni en leder for islamske teologer i Norge. Øverste sjef for Islamsk Råd Mohammad Hamdan uttalte til NRK at Madni var "fremtidens imam". Og samme konspirasjon-imam Madni var også med på den statsfinansierte såkalte forsoningsreisen til Midtøsten i etterkant av vinterens karikaturstrid.

Saken har ikke blitt mindre alvorlig av at flere andre muslimske geistlige her i landet har gitt uttrykk for lignende tanker som det Madni bekjenner seg til.

Norske imamer får sin utdannelse i land og ved institusjoner der konspirasjonstankegods har en helt annen plass i den kollektive bevisstheten enn det tilfellet er her i Vesten. Bøker som Mein kampf og Sions Vises Protokoller er dessverre fortsatt bestselgere i deler av den muslimske verden.

Men det virkelig skumle i denne saken er at unge muslimer utdannet ved norske universiteter og høyskoler også i ikke ubetydelig grad har blitt offer for denne typen konspirasjonsteorier. Aftenposten intervjuet i går flere ledere for muslimske studentorganisasjoner i Oslo som gikk langt i å støtte imam Madni.

Når vi blir vitne til slike utviklingstrekk, må vi stille oss spørsmålet om det ikke er på tide at det norske samfunn sørger for å skaffe seg et bedre innblikk i hva det egentlig er som undervises i moskeene i landet.

For det er jo ikke på universitetet de har fått servert disse eventyrene.