KrF-politiker og gruppeleder i Sarpsborg KrF, Ole Henrik Grønn, har blitt en het potet for lokallaget etter at han stod frem som homofil. Foto: Marion Haslien

En het potet i Sarpsborg KrF

KrF-lederen i Sarpsborg vil ikke ha Ole Henrik Grønn som gruppeleder hvis han får partner.

Leder for Sarpsborg KrF, Inger Marit Sverresen, ønsker ikke at Ole Henrik Grønn skal representere KrF dersom han blir samboer eller gifter seg med en mann, skriver Sarpsborg Arbeiderblad (SA).

At Grønn er homofil kom som en overraskelse på mange og har blitt en het potet for KrFs lokallag i Sarpsborg. Sist uke hadde styret og bystyregruppa i Sarpsborg KrF et møte der medieomtalen av Grønns legning og hans opptreden i homopolitiske saker var hovedtema. Styrets leder Inger Marit Sverresen opplyser til SA i etterkant av møtet at Grønn har styrets tillit som gruppeleder for partiet.

- Ole Henrik Grønn lever alene. Da er det ikke noe problem at han har det vervet, selv om han har stått fram som homofil, sierSverresen til lokalavisen.

- Ikke forankret

Inger Marit Sverresen opplyser at møte kom i stand fordi flere medlemmer av styret ønsket å drøfte situasjonen som har oppstått gjennom det siste halve året. Hun meddeler at det ikke først og fremst er det at Grønn har stått fram som homofil styrets medlemmer har reagert på, men vel så mye hans holdning i homopolitiske saker.

I juni kritiserte Sverresen Grønn fordi han ikke ville stille seg bak en aksjon mot det nye ekteskapsloven, selv om Grønn understreket at han støttet partiets linje i saken. I april gikk Grønn inn for at Sarpsborg kommune skulle utarbeide en handlingsplan for homofile og lesbiskes kår, noe det har vært reaksjoner på internt.

- Hadde den saken vært drøftet i partiet, hadde vi hatt et annet standpunkt. KrF skal ikke være løpegutt for Karita Bekkemellem, sier Sverresen til lokalavisen.

Stod fram i sommer

Ole Henrik Grønnfortalte DagenMagazinet tidligere i sommer at han er homofil.

- Jeg vet mange kristne ikke opplever homofili som normalt og har klare holdninger i mot. Det har jeg respekt for. Jeg har nok tenkt og følt på at jeg skuffer mange ved å stå frem. Jeg har alltid vært opptatt av å være ærlig og skikkelig som politiker og ved å gå ut med min legning kan jeg nå være et helt menneske, også som politiker, fortalte Grønn, som sa han ville fortsette å stå opp for KrFs politikk som før.

Den unge gutten har hatt lyn-karriere i KrF og har vist seg som en markant lokalpolitiker i Østfold. Etter at han meldte seg inn i KrFU i mars 2000 har ting skjedd fort. Han var leder av KrF Østfold og lokalt i Sarpsborg. Han har vært med i Østfold KrFs fylkesstyre, og fra 2003 ble han gruppeleder i bystyret i Sarpsborg.

Under KrFs offisielle valgkampåpning i 2003 roset Kjell Magne Bondevik den unge gutten for hans engasjement for eldre. Dette engasjementet har han tatt med seg fram til i dag hvor han blant annet arbeider i Norsk Pensjonistforbund.

- Eldreomsorg er en av hjertesakene mine, understreket Ole Henrik Grønn til DagenMagazinet så sent som i fjor.

Støtte sentralt

Stortingsrepresentant Laila Dåvøy har støttet Grønn etter at han gikk ut og fortalte om sin legning.

- Ingen skal måtte leve i skjul, sier hun tilSarpsborgavisa.
Hun understreker at Grønn er en verdifull politiker for KrF og at han har gjort en kjempejobb i Sarpsborg.

- Det blir ingen forskjell på at han er homofil. Jeg håper han forsetter sitt gode virke, sier Dåvøy. Hun understreker at selv om KrF har stilt seg kritiske til den nye ekteskapsloven, er de ikke imot homofile av den grunn.

Fylkeslederen i KrF-Østfold, Mona Enstad, har også støttet KrF-eren.

- KrF er et politisk parti og vikan ikke legge oss opp i hvordan han vil leve sitt liv, sier Enstad til sa.no.

Hun mener også det er riktig av lokalpartiet i Sarpsborg å ta en prinsipiell debatt rundt temaet dersom Grønn skulle ønske å formalisere et kjæresteforhold mens han har en sentral posisjon i lokalpartiet.

- Jeg tror det er lurt at folk får tenkt seg om og kan ta dette litt prinsipielt, sier hun.

- Du mener at det er en forskjell på KrF og en menighet?

- Ja, det er det som er essensen. Derfor er det viktig å sette seg ned og tenke prinsipielt gjennom saken, og ikke tenke personlig. Det er vel det siste Inger Marit Sverresen har gjort når hun har gått ut med dette, sier Mona Enstad som dermed er på kollisjonskurs med lokallagslederen i Sarpsborg.