KAMP: Viviane vil skilles, men det er ikke noen enkel sak for religiøse i Israel. Filmen om hennes kamp er blitt et intenst kammerspill, hvor alt foregår inne i rettssalen.

En film som provoserer de fleste

Kinosjef Noa Regev tror filmen «Gett» kan bryte rabbinatets monopol i Israel. – Dette er en skamplett på vårt frie og demokratiske samfunn, sier Regev.

Filmen «Gett: Rettsaken mot Vivian Amsalem» ble kåret til beste film i Israel i 2014. Nå vises den i land etter land i Europa, og 6 mars har har den premiére på norske kinoer.

Det israelske kinopublikumet reagerer nærmest med raseri over den nedverdigende behandlingen en sekulær kvinne får i rabbinerdomstolen når hun ber om skilsmisse fra sin ortodokse mann.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Reaksjonen er ikke mindre i vestlige land over den enorme innflytelsen de religiøse har på samfunnslivet i Israel, som ønsker å framstå som opplyst land med vestlige verdier og samfunnsordninger.

– Reaksjonene er sterke blant publikum både under selve filmen og etterpå. Folk er opprørte, og synspunktene kommer umiddelbart. Dette kan ikke et opplyst samfunn finne seg i, sier de nærmest i raseri på vei ut av kinosalen, sier Noa Regev til Dagen.

STOR MAKT: Kinosjef Noa Regev i Jerusalem Cinemateq sier de religiøse har altfor stor makt i Israel. – Jeg som kvinne kan ikke gifte meg uten godkjenning og papirer fra rabbinatet. Et ekteskap i Israel er bare godkjent med papirer fra rabbinatet. De religiøse har all makt i en samfunnsordning som de ikke burde hatt, sier Regev.

Umulig skilsmisse

Det er ingen enkel oppgave de israelske filmskaperne har tatt på seg når de setter søkelyset på muligheten for skilsmisse i Israel. Uten ektemannens samtykke er det bortimot umulig for en kvinne i dagens Israel å bli skilt.

Filmen er ren folkeopplysning, for folk flest vet ikke at Israel ikke har en borgerlig prosedyre for giftermål, skilsmisse eller gravferd.

Hele filmen foregår i en rabbinerdomstol og på venterommet utenfor rettssalen. Men selv om det til tider kan oppleves noe stillestående, engasjerer påstandene, holdningene og de religiøse rettsordningene så sterkt at filmen aldri oppleves kjedelig.

Filmen handler om en kvinne som vil ut av undertrykkelsen hun opplever i ekteskapet fra sin ortodokse mann. Begge to er misfornøyde med samlivet, men mannen motsetter seg skilsmisse av religiøse grunner.

Filmen skildrer hvordan rabbiene ved domstolen velger side i konflikten og holder med mannen, mens de mistenkeliggjør den ulykkelige kvinnen.

Se filmtraileren:

Artikkelen fortsetter under annonsen.