En av fire arbeidsledige er innvandrere

Polakker og litauere utgjør den største gruppen, etterfulgt av svensker, irakere, somaliere, russere og tyskere.

Én av fire uten jobb er inn­vand­re­re.

26.620 inn­vand­re­re var re­gist­rert som ar­beids­sø­ke­re ved inn­gan­gen til mai. An­tal­let har økt fra 23.435 til samme tid i fjor, viser tall Af­ten­pos­ten har fått ut­ar­bei­det av Nav.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Po­lak­ker og li­tau­e­re ut­gjør den størs­te grup­pen, etter­fulgt av svens­ker, ira­ke­re, so­ma­liere, rus­se­re og tys­ke­re. 14.500 er fra OECD-land, mens 12.000 er fra land uten­for OECD.

Dette betyr at nes­ten én av fire uten ar­beid i den of­fi­si­el­le Nav-sta­ti­stik­ken - 23 pro­sent - er inn­vand­re­re. Tal­le­ne fan­ger ikke opp de som ikke har meldt seg hos Nav som ar­beids­sø­ke­re - eller de som al­le­re­de har falt helt ut av ar­beids­mar­ke­det.

Le­de­ren i Stor­tin­gets ar­beids- og so­sial­ko­mité, Frps Ro­bert Eriks­son, mener tal­le­ne vil bli en stor ut­ford­ring for Vel­ferds-Nor­ge på lang sikt.

- Økt le­dig­het blant uten­lands­ke stats­bor­ge­re som også får til­gang på våre trygde­ytel­ser, er en stør­re ut­ford­ring enn hva det po­li­tis­ke fler­tal­let liker å inn­røm­me, sier Eriks­son.