En av fem amerikanere tror på Qanon

– Dette er spørsmål jeg aldri trodde jeg ville stilt i en undersøkelse, sier forsker.

«Myndighetene, mediene og finansverden i USA er kontrollert av en gruppe Satan-dyrkende pedofile som driver en global pedofili-ring.»

Dette var en av tre påstander som de drøyt 5.500 spurte amerikanere måtte ta stilling til i en undersøkelse fra Den amerikanske tankesmien PRRI. De undersøkte amerikaneres forhold til konspirasjonsteorier, som har dukket opp i kjølvannet etter Donald Trumps presidentperiode.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er ord som jeg aldri har tenkt at jeg skulle sette inn i en spørreundersøkelse, sier Robby Jones, grunnleggeren av PRRI, som er en forkortelse for Public Religion Research Institute.

Oppsiktsvekkende

QAnon er kilden til de tre uvanlige påstandene som ble fremmet av PRRI. Det er en forkortelse for en jungel av teorier som for det meste vokser ut av særlig en kilde på nett, kalt Q.

Den andre påstanden er:

«Det kommer snart en storm som skal sveipe bort elitene som sitter med makten og gjeninnsette de rettmessige lederne.»

I tillegg måtte respondentene svare på følgende:

«Fordi ting har gått så langt kan amerikanske patrioter komme til å måtte ty til vold for å redde landet.»

Da undersøkelsen ble omtalt i The New Yorks Times, engasjerte mange seg i kommentarfeltet.

Politisk

Selv om disse spørsmålene kan høres helt virkelighetsfjerne, så er de i stor grad knyttet opp til motstand mot politiske eliter, som mange mener har tatt sete i Washington D.C. Dermed har svarene mye å gjøre med hvor respondentene står politisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Q: Et klistremerke på en bil i Adairsville i delstaten Georgia bærer et slagord for den såkalte Qanon-bevegelsen.

Det har tidligere vært antatt at en betydelig ande amerikanere har sympati for teoriene som opphøyer Trump til en slags frelser.

I februar viste en undersøkelse fra CBS News og YouGov at 13 prosent av demokrater og 23 prosent av republikanere trodde at Qanon, ut fra det de hadde hørt og lest om det, nesten helt sikkert var sant.

Stor andel

PRRIs undersøkelse går helt konkret til verks gjennom å spørre om tre sentrale påstander, og får altså oppsiktsvekkende svar.

Av alle amerikanere er 15 prosent enige med påstanden om satanske pedofile og om mulige voldelige løsninger. 20 prosent er enige med at det kommer en storm som skal sveipe bort eliten.

SJAMAN: 6. januar deltok denne såkalte QAnon-sjamanen i et opptog som endte opp med å storme Capitol Hill i Washington. Voldelige tiltak er ikke utelukket for 15 prosent av amerikanere.

For det meste ligger republikanere høyere enn befolkningen generelt, men demokrater er ikke avvisende. Den største forskjellen kommer frem på spørsmålet om voldelige løsninger, der er 28 prosent av republikanere positive, mens bare 7 prosent av demokrater sier det samme.

Kjent bilde

Asbjørn Dyrendal, NTNU-professor og forsker på konspirasjonsteorier, skriver på Twitter at disse teoriene ikke er nye. De kobles til QAnon nå, men han mener den koblingen ikke er nødvendig.

«Alle disse idéene, hvert item for seg, har nemlig en lengre historie og appellerer til en større skare. Dette er de kulturelle, religiøse og politiske strømningene amerikansk QAnon deltar i», skriver han i en lengre Twitter-tråd.

Dyrendal ser for seg at det er andre kilder til disse teoriene, og ser for seg at QAnon vil kobles av, men at teoriene kanskje lever videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mediepåvirkning

Selv om de aller fleste amerikanere avviser de dramatiske påstandene tilsvarer 15 prosent av den amerikanske befolkning nærmere 50 millioner.

Undersøkelsen ser nærmere på medievaner i tillegg til politisk tilhørighet. I gruppen som oppgir at de stoler mest på nyhetskanaler langt ute på høyresiden, som OANN og Newsmax, støtter hele 40 prosent tanken om den satan-tilbedende pedofiliringen.

Blant dem som setter sin lit til Fox News tror rundt en femtedel at det er sant.

PROTEST: CNN står ikke høyt i kurs hos mange av dem som ytrer seg positivt om QAnon.

Jøder minst mottakelige

Undersøkelsen ser også på religiøs tilhørighet. Protestanter, både spanskættede, hvite og fargede, ligger på topp når det gjelder å tro på disse påstandene. I tillegg kommer spansktalende katolikker høyt opp når det gjelder å tro at det kommer «en storm» som vil røske opp i etablissementet.

Mennesker uten religiøs tilhørighet scorer lavt når det gjelder å tro på disse teoriene. Men en religiøs gruppe utmerker seg med en markant motstand mot det som av en del vil kalles rene konspirasjonsteorier: De som tror aller minst på disse spørsmålene er amerikanske jøder.