En åpen debatt

Vi etterlyser større rom for den etiske refleksjonen og den brede debatten.

Høy­res Sonja Sjø­lie etter­ly­ser en åpen og for­doms­fri livs­vern­de­batt, der me­nings­mot­stan­de­re sam­men kan komme til gode løs­nin­ger når livs­ver­net trues av tek­no­lo­gi­en. Det er et ønske det er lett å støt­te.

Dagen har den siste tiden pre­sen­tert det nye ut­val­get i Bio­tek­no­logi­nemn­da.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sjel­den har et ut­valg stått over­for så store etis­ke ut­ford­rin­ger som da­gens bio­tek­no­logi­nemnd. Den medi­sins­ke tek­no­lo­gi­en er i dag kom­met så langt at de etis­ke vur­de­rin­ge­ne er vik­ti­ge­re og vans­ke­li­ge­re enn noen­sin­ne.

Over­for Dagen sier Sonja Sjøli at hun er be­kym­ret for at den bio­tek­no­lo­gis­ke ut­vik­lin­gen truer fos­te­rets men­neske­verd. Dette er et stand­punkt vi stil­ler oss bak. Og sam­ti­dig vil vi un­der­stre­ke at ut­ford­rin­gen gjel­der langt flere om­rå­der enn det ufød­te liv.

DNA-tes­ter som kan for­tel­le hvil­ke syk­dom­mer man er pre­dis­po­nert for. Blod­prø­ver som kan for­tel­le om et ufødt barn har al­vor­li­ge ar­ve­li­ge syk­dom­mer eller ikke. Tek­no­lo­gi som kan redde ufød­te barn like gamle som de som blir abor­tert. Hvil­ke av disse tes­te­ne skal være lov­li­ge i Norge, hvor­dan skal det re­gu­le­res og hvem skal få til­gang til dem? Og hvil­ke mu­lig­he­ter kom­mer i løpet av de neste årene? Dette er blant ut­ford­rin­ge­ne til nemn­da.

«Jeg må tenke over hvil­ket sam­funn jeg vil ha for mine barne­barn», sier funk­sjons­hem­me­de Bir­git­te Skar­stein, Bio­tek­no­logi­nemn­das yngs­te med­lem.

Det er ak­ku­rat hva saken drei­er seg om. Vårt sam­funn står bare over­for star­ten av de tek­no­lo­gis­ke mu­lig­he­te­ne som vil komme innen helse­fel­tet. De aller fles­te av disse ny­vin­nin­ge­ne er det god grunn til å ønske vel­kom­men. Men det er svært vik­tig at vi som sam­funn har en god de­batt der vi set­ter gren­ser for hvor­dan tek­no­lo­gi­en kan og skal bru­kes.

Kon­se­kven­se­ne, der­som vi som sam­funn ikke kla­rer dette, er al­vor­li­ge. Vi må sette gren­ser både lov­mes­sig, mo­ralsk og etisk for hvor­dan tek­no­lo­gi­en skal bru­kes. Al­ter­na­ti­vet er at vi får et sam­funn der men­neske­ver­det måles ut fra hvor frisk en per­son er. Vi ri­si­ke­rer et sam­funn der helse­ve­se­net stil­les til an­svar for at for­eld­re får funk­sjons­hem­me­de barn og der kro­nisk syke men­nes­ker får til­bud om å av­slut­te livet slik at de ikke er til byrde for fel­les­ska­pet.

Dagen er, og har all­tid vært, på en kon­ser­va­tiv linje når det gjel­der livs­rett og men­neske­verd. Vi mener at livet star­ter ved unn­fan­gel­sen og at et men­nes­ke har sitt men­neske­verd i be­hold til det avgår ved døden.

I møtet med de store, verdi­mes­si­ge ut­ford­rin­ger vårt sam­funn står over­for, er det imid­ler­tid vik­tig å ba­lan­se­re klare og ty­de­li­ge me­nin­ger med evnen til å ha en dia­log med me­nings­mot­stan­de­re. «Jeg for­ven­ter re­spekt for at vi kan ha andre stand­punk­ter. Gode etis­ke de­bat­ter gir de beste løs­nin­ger for sam­fun­net og den en­kel­te», sa Sjø­lie i gårs­da­gens avis. Det er en vik­tig på­pek­ning, sam­ti­dig som vi aldri må un­der­kjen­ne al­vo­ret som lig­ger bak blant annet abort­de­bat­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Verdi­de­bat­ten i da­gens sam­funn hand­ler om å få til hel­het­li­ge løs­nin­ger som har solid for­ank­ring i Nor­ges be­folk­ning. Her har kon­ser­va­ti­ve livs­ver­ne­re mye å bidra med. Vi etter­ly­ser stør­re rom for den etis­ke re­flek­sjo­nen og den brede de­bat­ten, også når denne fører til at vi ikke kan eller vil ta i bruk alle til­gjen­ge­li­ge tek­nis­ke mu­lig­he­ter.

Les også
Dette er bioteknologi-nemnda opptatt av