Elie Wiesel er død

Nobelprisvinneren og holocaustvitne Elie Wiesel er død, 87 år gammel.

FredsprisvinnerenElie Wiesel, som viet sitt liv til å holde liv i minnet om massedrapet på jødene under andre verdenskrig, døde lørdag.

Det melder den israelske avisa Haaretz lørdag kveld. En talsmann forYad VashemHolocaust-senter i Israel bekrefter dødsfallet, uten å gi noen detaljer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forfatteren og menneskerettighetsaktivisten fikkNobels fredspris i 1986 for sin kamp mot vold, undertrykkelse og rasisme.

Wiesel ble spesielt kjent for sin innsats for å få kunnskap om holocaust inn i skolen.

Wiesel ble født i det nåværende Romania, men har vært amerikansk statsborger siden 1955. Han var bare16 år gammel nazister sendte ham og familien til utryddelsesleirenAuschwitz i 1944.

Befridd

Moren og lillesøsteren ble drept, mens Elie og faren ble flyttet til Buchenwald. I 1945 ble Elie Wiesel befridd fra konsentrasjonsleiren Buchenwald av amerikanske styrker, kort tid etter at faren døde.

Etter krigen studerte Wiesel filosofi på Sorbonne i Paris, og senere ble han journalist. Det var i den egenskapen han møtte den franske forfatteren François Mauriac, som overtalte Wiesel til å skrive om sine opplevelser fra nazistenes dødsleirer.

Det ble til romanen «Natten», som markerte starten på forfatterkarrieren. Senere fulgte en lang rekke romaner, blant dem «Daggry» og «Dagen», i tillegg til en rekke vitenskapelige skrifter.

Besøkte Buchenwald

Som forfatter mottok han en rekke prestisjetunge litterære priser. Wiesel ble også professor i jødisk filosofi og religionshistorie ved Boston University fra 1976, og fikk siden en rekke æresdoktorater.

Wiesels liv og forfatterskap hadde en rød tråd: Menneskeheten må aldri glemme. I 2009 var han med presidentBarack Obama og Tysklands statsministerAngela Merkel på et besøk i Buchenwald.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Wiesel sto også i spissen for ren rekke humanitære organisasjoner, og grunnla Elie Wiesel Foundation for Humanity.

Han var særlig opptatt av å bekjempe likegyldighet og holdningen om at «dette gjelder ikke meg».

– Det motsatte av kjærlighet er ikke hat, men likegyldighet, sa Wiesel.

Israel i sorg

Holocaust-ofrene følte seg glemt av verden etter krigen, påpekte Wiesel under 60-årsmarkeringen av frigjøringen av Auschwitz iFNs hovedforsamling i 2005.

– De som var der, følte ikke bare torturen og drapene som fienden sto bak, men også det som vi opplevde som verdens likegyldighet og stillhet, sa Wiesel.

– I dag forsøker i det minste verden å lytte, la han til.

Wiesel var et forbilde for menneskeheten, sierIsraels statsministerBenjamin Netanyahu sier i en uttalelse lørdag kveld.

– I holocausts mørke, der seks millioner av våre brødre og søstre gikk til grunn, var Elie Wiesel en ledestjerne, sier Netanyahu.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fikk Jerusalem-pris

PresidentReuven Rivlin sier farvel til «en av det jødiske folks helter, en av menneskehetens kjemper».

– Hans liv var overgitt til å bekjempe alt hat. Han var en av det jødiske folks største sønner som berørte hjertene til så mange og hjalp oss til å tro på tilgivelse, sier Rivlin.

Det er bare få måneder siden Wiesel fikk tildelt prisen som æresborger avJerusalem by.

– Elie Wiesel var en lojal ambassadør og en sann venn av Jerusalem. Han viste en urokkelig støtte og empati med byens folk, sier borgermesterNir Barkat.