Ekstremt lang asylkø hos UDI

Køen av ubehandlede asylsaker var ved nyttår 24.000. – Vår kapasitet er ikke i nærheten av å kunne håndtere dette, sier UDI-direktør Frode Forfang.

Forfang oppsummerte torsdag 2015, året da alle asylrekorder ble slått. Til sammen søkte 31.145 personer asyl i landet, noe som er nesten 20.000 flere enn året før. Og dette året kan bli nok et rekordår, med opptil 50-60.000 nye asylsøkere.

På pressekonferansen varslet Forfang om etatens tilsynelatende umulige oppgave.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har cirka 24.000 ubehandlede asylsøknader. Det er et veldig stort tall, konstaterte han.

Nye saksbehandlere

UDI er i ferd med å få på plass omkring 200 nye saksbehandlere, men det er ikke nok om søknadene skal behandles som normalt.

– Selv når alle er på plass er det fortsatt mangel på kapasitet. Hvis det ikke skjer noen endringer, vil vi ikke ha kapasitet til å behandle flere saker enn dem som kom i fjor, og da har vi ikke tatt høyde for noen av dem som kommer i år, sa han.

Dermed ligger det an til lang ventetid for dem som har søkt beskyttelse i Norge.

UDI-direktøren mener det ikke bare er nødvendig å øke behandlingskapasiteten, men også se på tiltak som kan forenkle behandlingen.

Innstramminger får effekt

Forfang sa før jul at UDI planlegger fra 10.000 til 100.000 nye asylankomster neste år. Men grensekontroller og asylinnstramminger både i Norge og nabolandene gjør at han nedjusterer anslaget. Nå planlegges det for opptil 60.000 ankomster, men Forfang understreker at det er veldig usikkert.

Integreringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) forslag til asylinnstramminger vil merkes, mener Forfang.

– Hvis hensikten er å få færre asylsøkere, så tror jeg dette vil få effekt, men hvor stor er vanskelig å si. Det er også andre land som strammer inn parallelt, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mindreårige

En ekstra utfordring i 2015 var at andelen enslige mindreårige, økte kraftig. En av seks asylsøkere i fjor var enslig mindreårig, totalt 5.297, mer enn fire ganger så mange som året før.

– Veksten var sterkere enn den generelle veksten, sier UDI-direktøren.

Nesten alle, 88 prosent, kom fra Afghanistan, Eritrea eller Syria.

Av alle asylsøkerne, både voksne og barn, var det flest som kom fra Syria. Deretter følger Afghanistan, Irak, Eritrea og Iran.

For Afghanistan, Irak og Iran har tallet på søkere økt med mellom ti og femten ganger fra 2014.