Eks-justisminister sier ja til surrogati i Norge

For­fat­ter og tid­li­ge­re jus­tis­mi­nis­ter Anne Holt vil ha ikke-kom­mer­si­ell sur­ro­ga­ti i Norge. Hun mener nors­ke kvin­ner er i stand til å tref­fe livs­valg for seg selv.

Holt av­står fra å kom­men­te­re hvor­for sur­ro­ga­ti vek­ker ster­ke fø­lel­ser i Norge, men slår fast at hun går inn for fri­vil­lig sur­ro­ga­ti fordi kvin­ner her i lan­det ge­ne­relt er i stand til å velge selv hva de øns­ker her i livet, skri­ver Dag­bla­det.

- Jeg fin­ner det også prin­si­pi­elt vans­ke­lig at vi lever i et land der det er lov å av­bry­te et svan­ger­skap fordi man ikke øns­ker å ta seg av bar­net, mens det ikke er lov til å på­be­gyn­ne et svan­ger­skap fordi noen øns­ker å elske det som sitt eget, sier Holt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

At man selv har et syn i saken bør ikke være et hin­der fra å ak­sep­te­re at andre mener noe annet, synes hun.

- At jeg aldri hadde kun­net tenke meg å gjen­nom­føre en abort, hind­rer meg ikke å være til­hen­ger av abort­lo­ven. At jeg selv ikke ville kun­net være sur­ro­gat­mor, hind­rer meg ikke i å se at andre al­de­les fri­vil­lig, og med glede, kunne tenke seg å hjel­pe en søs­ter eller venn­in­ne til å få barn, sier Holt.

Hun leg­ger til at sur­ro­ga­ti er lov­lig i blant annet Stor­bri­tan­nia og i flere del­sta­ter i USA. Hun viser også til at det ikke er for­budt for nors­ke for­eld­re å be­nyt­te seg av me­to­der i disse lan­de­ne. I Norge er sur­ro­ga­ti for­budt og re­gje­rin­gen vil ikke endre på loven. Også Høyre er til­hen­ger av da­gens re­gel­verk. (©NTB)