Eide vil ha kjønnsnøytral verneplikt

Uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide (Ap) støt­ter for­sla­get om kjønns­nøy­tral verne­plikt. Han mener tiden er moden for å inn­føre denne re­for­men.

- Dette er et vik­tig sprang. Ingen ville vel i 2013 ha kom­met på tan­ken om å ha en sam­funns­ord­ning som er for­be­holdt ett kjønn. Nå vil vi si det samme til unge kvin­ner og unge menn, nem­lig at de må ta med­an­svar for å for­sva­re lan­det, sier uten­riks­mi­nis­te­ren.

Han viser til at grunn­lo­ven i 1814 ble tol­ket som om verne­plik­ten bare gjaldt for menn, men at man for 100 år siden fant ut at det var to typer bor­ge­re i dette lan­det, både kvin­ner og menn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er vik­tig å skil­le verne­plik­ten fra første­gangs­tje­nes­ten. Verne­plik­ten gjel­der i dag alle menn, enten de blir ut­kalt eller ikke. Den nye ord­nin­gen vil gjel­de for alle kvin­ner og menn, og fra hele dette uni­ver­set vel­ger så For­sva­ret ut dem det er bruk for, sier Eide.

Dob­belt så mange

For­sva­ret får der­med dob­belt så mange å velge sine beste fra.

Stats­mi­nis­ter og parti­le­der Jens Stol­ten­berg flag­get ikke sitt eget stand­punkt, men pre­si­ser­te at all­menn verne­plikt ikke betyr at alle menn og kvin­ner skal av­tje­ne første­gangs­tje­nes­te. Det er behov for færre enn før, og færre vil av­tje­ne.

- Med en ut­vi­del­se av an­tal­let verne­plik­ti­ge vil én av ti i hvert års­kull av­tje­ne første­gangs­tje­nes­te, mot to av ti i dag. Om­leg­gin­gen til et slan­ket og mo­der­ni­sert for­svar kre­ver ikke flere. Og vi har ikke til hen­sikt å ut­vi­de For­sva­ret. Men hvis vi går for verne­plikt for begge kjønn, får vi en om­leg­ging av første­gangs­tje­nes­ten, sa Stol­ten­berg.

Se direktesendt nett-TV fra landsmøtet, torsdag-søndag, her på Dagen.no

At det al­le­re­de i dag er flere mann­li­ge verne­plik­ti­ge enn det For­sva­ret tar inn av hvert års­kull, synes ikke uten­riks­mi­nis­te­ren Eide er noe ar­gu­ment mot like­stil­ling.

- Det er også nok av menn som vil inn i sty­re­ne, hele golf­klub­ben vil jo inn der. Men vi vil ha inn 40 pro­sent kvin­ner av like­stil­lings­grun­ner, sier Barth Eide for å il­lust­re­re po­en­get.

Ikke det samme

Re­for­men betyr ikke at kvin­ner og menn skal ut­fø­re ak­ku­rat de samme opp­ga­ve­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det vil fort­satt være opp­drag som kre­ver musk­ler og rå kraft, men dette er litt gårs­da­gens tenk­ning. Det er andre opp­ga­ver, for ek­sem­pel innen om­rå­det elek­tro­nisk for­svar, der hjerne­kraft og data­inn­sikt er av­gjø­ren­de, sier uten­riks­mi­nis­te­ren.

For­sla­get om nøy­tral verne­plikt blir fram­satt som en dis­sens i for­sla­get til nytt parti­pro­gram, men Eide håper det blir fler­tall for ny­ord­nin­gen under vo­te­rin­gen søn­dag.

De som støt­ter for­sla­get, viser til at kvin­ner må få til­gang til den ut­dan­ning som For­sva­ret i dag til byr, og den kar­rie­re­mu­lig­het som føl­ger av en slik opp­læ­ring.

- Alle de unge sol­da­te­ne jeg kjen­ner, både gut­ter og jen­ter, sier dette er en rik­tig be­slut­ning, sier Eide. Han kjen­ner te­ma­et godt fra sine mange år som stats­sek­re­tær og stats­råd i For­svars­de­par­te­men­tet.

For­skjell

Uten­riks­mi­nis­te­ren ad­var­te mot å tro at det ikke blir noen for­skjell i uten­riks­po­li­tik­ken der­som Høyre og Frp kom­mer i re­gje­ring.

- Jeg hører mange si at uten­riks­po­li­tik­ken lig­ger fast, uan­sett hvil­ken re­gje­ring Norge har. Det er helt feil. Det er grunn­leg­gen­de for­skjel­ler. Skal vi dilte etter de store lan­de­ne eller skal vi tenke selv og ut­for­me vår egen po­li­tikk? spur­te Eide re­to­risk.

Han lis­tet opp en rekke ini­tia­tiv som han mente den bor­ger­lig re­gje­ring med tyngde­punk­tet til høyre ikke ville ha tatt.

- En blå­blå re­gje­ring ville aldri ha tatt ini­tia­tiv til et for­bud mot kla­se­vå­pen, de ville ikke ha ar­ran­gert en kon­fe­ran­se om en ver­den uten atom­vå­pen, de vil ikke bruke 1 pro­sent av BNP til ut­vik­lings­hjelp og de ville ikke ha tatt grep for å mo­ti­ve­re par­te­ne i Midt­østen, fram­holdt uten­riks­mi­nis­te­ren. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se direktesendt nett-TV fra landsmøtet, torsdag-søndag, her på Dagen.no