Egypts liberale avviser overgangsplan

Egypts pre­si­dent får liten støt­te for vei­kar­tet som skal lede fram til de­mo­kra­tis­ke valg neste år. Nå av­vi­ser også lan­dets størs­te li­be­ra­le koa­li­sjon tids­pla­nen.

I et for­søk på å stan­se uro­lig­he­te­ne etter kup­pet sist uke, har pre­si­dent Adli Mansour kunn­gjort at valg på ny na­sjo­nal­for­sam­ling kan hol­des om tid­ligst seks må­ne­der, etter at et nytt grunn­lovs­ut­kast er god­kjent gjen­nom folke­av­stem­ning. Der­et­ter kan en ny pre­si­dent vel­ges av fol­ket, men i mel­lom­ti­den har Mansour gitt seg selv vide full­mak­ter i lan­dets styre og stell.

Nå gjør Den na­sjo­na­le red­nings­fron­ten, en bred koa­li­sjon av li­be­ra­le be­ve­gel­ser, det klart at pla­nen for Egypts de­mo­kra­tis­ke ut­vik­ling må end­res. Grup­pen, som var ledet av Mo­ha­med El­Ba­radei før han ble ut­nevnt til vise­pre­si­dent, sier den ikke ble kon­sul­tert før pre­si­den­ten lov­fes­tet tids­pla­nen gjen­nom et de­kret man­dag. Red­nings­fron­ten støt­tet hæ­rens av­set­tel­se av pre­si­dent Mo­ha­med Mursi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen støt­te

Gras­rot­be­ve­gel­sen Ta­ma­rod, som star­tet de enor­me fol­ke­li­ge pro­tes­te­ne som endte med Mur­sis fall, har al­le­re­de vars­let at de vil fore­slå end­rin­ger i pre­si­den­tens over­gangs­pla­ner. Også Det mus­lims­ke bror­skap har av­vist tids­pla­nen.

Mansour ble inn­satt som mid­ler­ti­dig pre­si­dent etter at isla­mis­tis­ke Mursi ble av­satt gjen­nom et kupp i for­ri­ge uke. Tirs­dag ut­pek­te Mansour den tid­li­ge­re fi­nans­mi­nis­te­ren Hazem el-Be­bla­wi til ny stats­mi­nis­ter, mens den li­be­ra­le op­po­si­sjons­le­de­ren Mo­ha­med El­Ba­radei ble ut­nevnt til vise­pre­si­dent.

In­vi­ta­sjon til isla­mis­te­ne

Sent tirs­dag kveld ble det kjent at Be­bla­wi, som tro­lig vil ta fatt på re­gje­rings­for­hand­lin­ger ons­dag, vil strek­ke ut en hånd til Bror­ska­pets po­li­tis­ke fløy.

- En­kel­te ka­bi­nett­pos­ter vil bli til­budt Fri­hets- og rett­fer­dig­hets­par­ti­et, sier pre­si­dent Adli Mansours råd­gi­ver Ahmed al-Mus­li­ma­ni til det stat­li­ge ny­hets­by­rå­et MENA.

Men Bror­ska­pets til­hen­ge­re fort­set­ter å de­mon­stre­re og tro­lig vil dets po­li­ti­ke­re takke nei til in­vi­ta­sjo­nen. De kre­ver at folke­valg­te Mursi gjen­inn­set­tes som pre­si­dent.

Også de mer ra­di­ka­le isla­mis­te­ne i Nour, som i ut­gangs­punk­tet støt­tet hæ­rens av­set­tel­se av Bror­ska­pets pre­si­dent Mo­ha­med Mursi sist uke, vil visst­nok bli til­budt sjefs­stil­lin­ger i over­gangs­re­gje­rin­gen. Nour, som er Egypts nest størs­te isla­mis­tis­ke parti, har ikke pro­te­stert mot ut­nev­nel­sen av Be­bla­wi.

An­grep i Sinai

På Si­nai-halv­øya ble to per­soner drept i et nytt an­grep på egyp­tis­ke sik­ker­hets­styr­ker natt til ons­dag. Væp­ne­de isla­mis­ter tok i bruk bombe­kas­te­re og tunge ma­skin­ge­vær da de an­grep en base nær grense­byen Rafah, iføl­ge sik­ker­hets­kil­der. Gjer­nings­men­ne­ne støt­ter an­gi­ve­lig Mo­ha­med Mursi.

Si­tua­sjo­nen i Egypt har vært svært spent siden makt­skif­tet. Man­dag til­spis­set den seg yt­ter­li­ge­re da 51 men­nes­ker ble drept i et an­grep på de­mon­stran­ter uten­for Re­pub­li­ka­ner­gar­dens ho­ved­kvar­ter i Kairo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Of­re­ne var ho­ved­sa­ke­lig isla­mis­ter som støt­ter Mursi, og blant dem var også kvin­ner og barn. Også to po­liti­menn og en sol­dat ble drept i sam­men­stø­te­ne, og over 400 per­soner skal ha blitt såret. (©NTB)