Muslimske kvinner i Kairo, Egypt. (Arkivfoto: AP/Mohammed Sehety/NTB Scanpix)

Egypts islamister avviser FN-erklæring om kvinnerettigheter

Mener den kan være øde­leg­gen­de for sam­fun­net.

Det re­gje­ren­de mus­lims­ke bror­ska­pet i Egypt mener at en fore­slått FN-er­klæ­ring om kvin­ners ret­tig­he­ter kan være øde­leg­gen­de for sam­fun­net.

FNs kvinne­kom­mi­sjon (CSW) kjem­per mot klok­ka for å få ved­tatt en fel­les er­klæ­ring om kvin­ners ret­tig­he­ter i løpet av fre­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men i flere re­li­giøst kon­ser­va­ti­ve land er mot­stan­den sterk. Iføl­ge Egypts mus­lims­ke bror­skap, som re­gje­rings­par­ti­et Fri­hets- og rett­fer­dig­hets­par­ti­et med pre­si­dent Mo­ha­med Mursi i spis­sen sprin­ger ut av, vil er­klæ­rin­gen åpne for at kvin­ner kan reise, jobbe og bruke pre­ven­sjon uten sin manns til­la­tel­se. Dess­uten vil den gi kvin­ner kon­troll over fa­mi­lie­øko­no­mi­en, heter det i en liste på ti punk­ter som Mursi la ut på et islamsk nett­sted tors­dag kveld.

Mursi opp­ford­rer mus­lims­ke land til å av­vise og for­døm­me er­klæ­rin­gen.

Iføl­ge bror­ska­pet i Egypt vil er­klæ­rin­gen «gi hus­tru­er full rett til å gå til sak mot sine ekte­menn og be­skyl­de dem for vold­tekt og sex­mis­bruk, noe som vil tvin­ge myn­dig­he­te­ne til å straf­fe ekte­menn på lik linje med dem som vold­tar eller begår over­grep mot en frem­med».

Både Russ­land, Iran og Va­ti­ka­net har tid­li­ge­re gått imot flere av punk­te­ne i er­klæ­rin­gen, blant annet når det gjel­der kvin­ners sek­su­el­le og re­pro­duk­ti­ve ret­tig­he­ter.

Også under fjor­årets møte i FNs kvinne­kom­mi­sjon brøt for­hand­lin­ge­ne om en fel­les er­klæ­ring sam­men.

Tema for årets møte er av­skaf­fel­se og fore­byg­ging av vold mot kvin­ner og jen­ter. For­hand­lin­ge­ne, som har på­gått siden 4. mars, av­slut­tes fre­dag. Målet er å bli enige om et fel­les do­ku­ment.

(NTB)