Egypt teller døde etter protester

Egypts isla­mis­ter lover nye de­mon­stra­sjo­ner, og en­kel­te vil også ta til våpen. Fre­dag ble minst 30 per­soner drept og over 1.000 såret i vold­som­me sam­men­støt mel­lom mot­stan­de­re og til­hen­ge­re av av­sat­te Mo­ha­med Mursi.

I sen­trum av Kairo del­tok både til­hen­ge­re og mot­stan­de­re av den av­sat­te pre­si­den­ten i gate­kam­per til langt på natt. Det ble brukt både stein, kni­ver, brann­bom­ber og køl­ler, mens hæ­rens strids­vog­ner kjør­te rundt i ga­te­ne og for­søk­te å roe ge­myt­te­ne.

De blo­digs­te sam­men­stø­te­ne fant sted i kyst­byen Alex­and­ria, der 14 per­soner ble drept og 200 såret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uroen brøt ut etter at Det mus­lims­ke bror­ska­pet, som nå er satt på den po­li­tis­ke side­lin­jen, opp­ford­ret sine til­hen­ge­re til å gjøre fre­dag til en mot­stan­dens dag. Mursi ba om ikke-vol­de­li­ge pro­tes­ter, men slik gikk det ikke. Det tok flere timer å roe si­tua­sjo­nen.

Gate­slag

Lør­dag mor­gen var det re­la­tivt stil­le i ho­ved­sta­den, men deler av sen­trum var dek­ket av glass­bi­ter og mur­stein som følge av de vold­som­me sam­men­stø­te­ne noen timer før. Lan­dets helse­myn­dig­he­ter opp­ly­ser at 30 per­soner mis­tet livet under pro­tes­te­ne, mens 1.138 ble såret.

I Kairo brøt det ut kam­per da be­bo­ere i by­de­len Ma­ni­al for­søk­te å stan­se isla­mis­ter som mar­sje­re mot Tahrir­plas­sen.

- Bror­ska­pet gikk til an­grep med all­slags våpen, sier Mo­ham­med Yehya.

Han mis­tet tre ven­ner i gate­sla­get.

Andre be­bo­ere i Ma­ni­al for­tel­ler at de så flere ti­talls isla­mis­ter med ge­væ­rer, ma­che­ter og kjep­per. Snik­skyt­te­re ble dess­uten sett på hus­tak, og leger opp­ly­ser at de har be­hand­let pa­si­en­ter som er skutt fra oven.

Kam­pe­ne star­tet like etter at Det mus­lims­ke bror­skaps øvers­te leder Mo­ha­med Badie hadde holdt en tale til en stor folke­meng­de i by­de­len Nasr.

- De be­hand­let som van­tro. De ropte «Al­la­hu akbar» da de skjøt mot oss, sier Ahmed Fatt­o­uh, en av be­boer­ne i Ma­ni­al.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ny stats­mi­nis­ter?

Lan­dets nye mi­li­tær­støt­te­de myn­dig­he­te­ne var lør­dag ven­tet å ut­nev­ne en ny stats­mi­nis­ter. Den li­be­ra­le po­li­ti­ke­ren og freds­pris­vin­ne­ren Mo­ha­med El­Ba­radei reg­nes som fa­vo­ritt til å lede en ny over­gangs­re­gje­ring mens det ut­ar­bei­des en ny grunn­lov som skal bane vei for et nytt valg.

Men isla­mis­te­ne har ikke pla­ner om å gi seg med det førs­te.

- Mas­se­ne vil fort­set­te sine si­vi­li­ser­te og fre­de­li­ge pro­tes­ter til mi­li­tær­kup­pet er re­ver­sert og den le­gi­ti­me pre­si­den­ten gjen­inn­satt, meld­te en sam­men­slut­ning av flere isla­mis­tis­ke grup­per, blant dem Det mus­lims­ke bror­ska­pet, natt til lør­dag.

Flere eks­per­ter har ad­vart mot at av­set­tel­sen av Mursi, som var de­mo­kra­tisk valgt, kan bidra til å styr­ke de mest yt­ter­lig­gå­en­de kref­te­ne i Egypt.

«Krigs­er­klæ­ring»

Fre­dag kunn­gjor­de en grup­pe som kal­ler seg Ansar al-Sha­riah, at den vil skaf­fe seg våpen og be­gyn­ne å trene sine med­lem­mer.

Ansar al-Sha­riah mener at den mi­li­tæ­re makt­over­ta­kel­sen, sten­gin­gen av TV-ka­na­ler og drap på isla­mis­tis­ke de­mon­stran­ter er å sam­men­lig­ne med «en krigs­er­klæ­ring mot islam i Egypt». I til­legg til å an­kla­ge hæren og ge­ne­ra­le­ne ret­ter grup­pen skyt­set mot se­ku­læ­re egyp­te­re, til­hen­ge­re av lan­dets tid­li­ge­re pre­si­dent Hosni Muba­rak og kop­tis­ke krist­ne.

«De kom­mer til å gjøre Egypt til en kors­fa­rer og en se­ku­lær ra­ring», hev­der Ansar al-Sha­riah.

Mel­din­gen er lagt ut på et nett­sted som blir brukt av mi­li­tan­te grup­per i Si­nai-re­gio­nen, iføl­ge over­vå­kings­or­ga­ni­sa­sjo­nen SITE.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På­grep nest­le­der

Sent fre­dag kveld ble Det mus­lims­ke bror­ska­pets nest­le­der, Khai­rat al-Sha­ter, på­gre­pet.

Den rike for­ret­nings­man­nen blir sett på som bror­ska­pets frems­te po­li­tis­ke stra­teg. Han ble ar­res­tert i sin lei­lig­het i Kairo på grunn av mis­tan­ke om at han har bi­dratt til å opp­ford­re til vold, mel­der Reu­ters.

Sha­ter, som er blant bror­ska­pets mest kjen­te of­fent­li­ge per­soner, er den siste i en lang rekke bror­skaps­le­de­re som er på­gre­pet etter av­set­tel­sen av Mursi.

Sha­ter var Det mus­lims­ke bror­ska­pets opp­rin­ne­li­ge pre­si­dent­kan­di­dat, men han ble dis­kva­li­fi­sert på grunn av en dom til­ba­ke i tid. (©NTB)