Egypt: - Folket frykter ikke regimet lenger

Egypternes grunnleggende behov må møtes av de egyptiske politikerne for å få en positiv utvikling i landet. - Nå er den politiske sitasjonen blokkert, sier egyptisk skribent og seniorforsker.

Ibra­him El-Houda­i­by var selv ak­ti­vist på Tahrir-plas­sen under opp­rø­re­ne i 2011, og frem til 2008 tals­mann for det mus­lims­ke bror­ska­pets nett­side. Han er ikke for­nøyd med de egyp­tis­ke po­li­ti­ker­ne som tok over da mi­li­tæ­ret mis­tet mak­ten etter re­vo­lu­sjo­nen.

- Det er nå fra­vær at stats­makt og ingen kan dik­te­re hva sva­re­ne skal være len­ger. Men po­li­ti­ker­ne slåss over saker som er ir­re­le­vant for folk. So­sio­øko­no­mis­ke pro­ble­mer er ikke in­klu­dert i de­bat­ten, og der­for kom­mer vi ingen stede, sier El-Houda­i­by til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se videointervjuet med ham øverst på siden.

Han job­ber for tiden med en mas­ter­grad i islamsk sha­ria i Kairo. Tirsdag var fors­ke­ren og skri­ben­ten i Lit­te­ra­tur­hu­set i Oslo.

El-Houda­i­by mener at den egyp­tis­ke sta­tens le­gi­ti­mi­tet står på spill.

- Det gjel­der helt grunn­leg­gen­de ting som helse, ut­dan­ning, minste­lønn, til­gang til res­sur­ser og et skik­ke­lig skatte­sys­tem, sier han.

Re­vo­lu­sjon i start­gro­pen

Den egyp­tis­ke skri­ben­ten mener en ara­bisk vin­ter på ingen måte har satt inn ennå.

- Det er fort­satt en ara­bisk vår. Re­vo­lu­sjo­nen er i start­gro­pen og den tar tid. Det er for tid­lig å spør­re om den har vært en suk­sess, men det vil den bli. Myn­dig­he­te­ne kan ikke len­ger un­der­tryk­ke og skrem­me fol­ket, og der­for vil det seire.

- Kom­mer som­mer­en snart?

- Det håper jeg. Det er vans­ke­lig å for­ut­si fram­ti­den, men til slutt vil vi lyk­kes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hva med kop­ter­nes si­tua­sjon under det mus­lims­ke bror­ska­pets styre?

- Vi må for­stå hvor pro­ble­me­ne for mi­no­ri­te­te­ne kom­mer fra. De er arvet fra Mubar­aks re­gi­me. Jeg sier ikke at det vil bli bedre eller verre for mi­no­ri­te­te­ne under bror­ska­pet, men spørs­må­let er hvor­dan det vil be­hand­le disse sa­ke­ne. Sva­ret på pro­ble­met lig­ger ikke i å fo­ku­se­re på kvin­ner og mi­no­ri­te­ters ret­tig­he­ter, og der­med as­so­si­ere dem med kjønn eller re­li­gion, men på bor­ger­ret­tig­he­ter og so­sio­øko­no­misk sta­tus, sier El-Houda­i­by .

Han viser til pro­ble­met med sek­su­ell tra­kas­se­ring av kvin­ner på of­fent­li­ge trans­port­til­bud.

- Men det kan vi ikke løse gjen­nom lov­ver­ket.

- Re­gi­met har ingen makt

Fors­ke­ren ser for seg to sce­na­rio­er for Egypt frem­over.

- Et er at po­li­ti­ker­ne vil be­gyn­ne med å snak­ke om so­sio­øko­no­mis­ke saker, som øko­no­mi. Det vil bygge opp al­li­an­sen på ny og gi en fre­de­lig ut­vik­ling vi­de­re. Et annet er at vi fort­set­ter som vi gjør, og unn­går spørs­må­le­ne som betyr noe for folk. Fordi myn­dig­he­te­ne ikke har noen reell makt over folk leng­re, vil det føre til mer vold og kol­laps. Men det vil ikke skje, på grunn av Egypts stra­te­gis­ke po­si­sjon, tror El-Houda­i­by.

Iføl­ge El-Houda­i­by har for­ret­nings­menn og deres part­ne­re over­tatt le­den­de po­si­sjo­ner i det mus­lims­ke bror­ska­pet det siste ti­året. I til­legg har bror­ska­pet blitt en mer mo­de­rat islamsk grup­pe.

- Er det mus­lims­ke bror­ska­pet bra for Egypt?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Spørs­må­let er ikke det er bra eller dår­lig, men om det er ka­pa­belt til å henge med i end­rin­ge­ne som skjer og om de fo­ku­se­rer på sa­ke­ne som tel­ler. Tid­li­ge­re var myn­dig­he­tens le­gi­ti­mi­tet ba­sert på frykt og makt, men re­gi­met har ikke makt len­ger, og egyp­ter­ne fryk­ter ikke re­gi­met. Det som skjer i Egypt, skjer fordi folk har mu­lig­he­ten til å endre på sam­fun­net, sier El-Houda­i­by.

Han viser til epi­so­der der myn­dig­he­te­ne har inn­ført port­for­bud for å holde ak­sjo­nis­te­ne i sjakk, men der hundre­tu­se­ner har kom­met ut i ga­te­ne for å pro­te­ste­re.

- Du kan jo prøve å straf­fe hele byen for å bryte port­for­bu­det.

DAGEN

Saladindagene

4.-6. mars på Litteraturhuset i Oslo.

Tema: Blir det en arabisk vinter? Sharia og moderat islam, og status og fremtid for Egypt.

Blant seminarholderne er seniorforsker og Tahrir-aktivist Ibrahim El-Houdaiby, den syriske akademikeren Bassma Kodmani og Eugene Rogan fra Oxford University.

SALADINDAGENE