Edsavleggelse på Koranen skaper strid i USA

En påtroppende muslimsk politikers ønske om å avlegge sin ed med hånden på Koranen har utløst storm blant konservative amerikanere.

Mange av dem frykter at det truer amerikanske verdier og tradisjoner om Keith Ellison fra Minnesota som den første muslimen i Kongressen får avlegge eden med hånden på Koranen i stedet for Bibelen.

Den republikanske kongressrepresentanten Virgil Goode fra Virginia sa torsdag at om velgerne ikke støtter hans motstand mot innvandring, «vil mange flere muslimer bli valgt som krever å bruke Koranen i offisielle seremonier». Den ultrakonservative kommentatoren Dennis Prager gikk enda lenger enn Goode da han sa at Ellison burde kastes ut av Kongressen om han insisterer på å bruke Koranen.

? Herr Ellison: Amerika, ikke du, bestemmer hvilken bok dens valgte tillitsmenn avlegger sin ed på, sa han i en kommentar rettet mot Ellison, som kan spore sine familierøtter i USA tilbake til 1742.

I henhold til grunnloven er det et klart skille mellom stat og religion i USA. Den offisielle edsavleggelsen for kongressrepresentanter skjer i en kollektiv seremoni uten Bibelen, men i en privat seremoni som kongressmedlemmene avholder når sesjonen innledes, har de fleste hånden på Bibelen.

I et intervju med CNN ønsket Ellison ikke å bli dratt inn i bitter kritikk av Goode, men understreket i stedet at mangfoldet i USA er svært positivt og noe man ikke skal være redd for.

Den jødiske kongressrepresentanten Debbie Wasserman Schultz tok på CNN Ellison i forsvar og kalte Goode intolerant og sneversynt. Senator Joe Lieberman er blant de mange jødene i Kongressen som avlegger sin ed med hånden på sin familiebibel, som neppe er den kristne versjonen med Det nye testamente.

NTB