MYE RART: Svenske prester kan gjøre mye rart i skoldegudstjenesten, men de kan ikke be, lese velsignelsen eller si trosbekjennelsen. Illustrasjonsfoto: Liv Huse Olsen

Du skal ikke be i skolegudstjenesten

I Sverige får ikke presten be under skolegudstjenesten. - Absurd, mener Frp, som kaller restriksjonene tåpelige.  

Rundskrivet fra svenske Skolverket sier at presten kan være til stede i en skolegudstjeneste, men han får ikke be, si velsignelsen eller lese trosbekjennelsen. Han får med andre ord ikke bruke religiøse innslag i gudstjenesten. Salmen «Den blomstertid nu kommer» er unntaket fordi denne har vært brukt i skoleavslutninger i mange år og blitt en tradisjon for den svenske skolen.

Partileder Göran Hägglund i svenske Kristdemokraterna er sjokkert. Nå vil partilederen ha lovfestet rett til å holde skolegudstjenester. Han er ikke særlig glad for restriksjonene som blir lagt på prester i Svenska kyrkan.

- Dette er dårlig


- Skolverkets orwellske tolkninger leder til at man avstår fra tradisjonelle skoleavslutninger, på tross av at foreldrene og skolens ledelse vil ha dem. Det synes jeg er dårlig, sier Hägglund til avisen Dagens nyheter.
Han hevder å ha snakket med muslimer og folk fra andre religioner i Sverige som ikke har noe mot den tradisjonelle julegudstjenesten.
- Vi som politikere må justere lovene slik at det ikke råder tvil om at vi kan fortsette å ha skoleavslutninger slik vi har hatt det i tiår.

Norge er snillere


I Norge fins det ingen restriksjoner på hva en prest kan eller ikke kan gjøre i en skolegudstjeneste før jul. Men de siste dagers hysteri rundt nisseluer og andre restriksjoner på samlinger før jul, gjør at debatten også er aktuell her i landet.
- Vi får be, lese trosbekjennelsen og si velsignelsen, sier kapellan Martin Aalen Hunsager i Åsane kirke, som er Norges største menighet innenfor Den norske kirke.

Kapellanen skal holde fem julegudstjenester i år. De eneste begrensningene han legger i gudstjenestene er av pedagogisk art.
- I stedet for trosbekjennelsen, synger vi måne og sol. Sangen inneholder alle de tre trosartiklene, så den er et godt alternativ som passer bedre for barn, sier den 31 år gamle kapellanen til Dagen.
- Hva synes du om begrensningene regjeringen pålegger svenske prester i skolegudstjenesten?
- Jeg synes det er veldig, veldig rart. Jeg spør meg hvilken samling dette er. Hva skal presten gjør hvis han ikke kan bruke religiøse innslag i gudstjenesten? spør Hunsager.

Ler av svensk modell


Frps skolepolitiske talsmann, Tord Lien, begynner å le når han hører om restriksjonene i de svenske skolegudstjenestene.
- Svenskene får gjøre hva de vil for meg, men for oss er dette helt uaktuelt. Det er ikke en nasjonal oppgave å pålegge skolene hva innholdet i skolegudstjenesten skal være, sier Lien.
- Hva synes du om forslaget?
- Det er helt meningsløst å ha en gudstjeneste uten kirkelig handlinger. Det blir bare helt absurd.
Han håper selv at hans barn kommer til å gå på skoler som velger å gå til kirken før jul, men vil heller ikke gå inn for å pålegge skoler å tilby gudstjenester før jul, slik Kristdemokratene i Sverige nå gjør.
- Dette må man overlate til skolene selv, men jeg håper at de ser verdien av å sende barn til kirken før jul, sier han.DAGEN