Droppet limousinen, tok bussen tilbake

Mye humor da de 115 kardinalene avsluttet den viktige dagen med felles middag.

Kort tid etter å ha blitt valgt til den ka­tols­ke kir­kens nye over­hode, drop­pet pave Frans li­mou­si­nen og tok siste buss sam­men med de andre kar­di­na­le­ne.

Etter pave­val­get skul­le kar­di­na­le­ne og den nye paven sam­les i bo­li­ge­ne i Va­ti­ka­net for et mål­tid. De fles­te kar­di­na­le­ne hadde tatt tid­li­ge­re bus­ser til­ba­ke, og de hadde stilt seg opp for hilse den nye paven vel­kom­men, for­tel­ler New York-kar­di­nal Ti­mo­t­hy Dolan, som gir et lite inn­blikk i Jorge Berg­og­li­os førs­te timer som pave Frans.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Måtte Gud tilgi

Kar­di­na­le­ne ven­tet at pave Frans kom i li­mou­si­nen som sto og ven­tet på ham da de skul­le kjøre til­ba­ke. Men da siste bus­sen kom, var pave Frans over­ras­ken­de en av dem som kom sti­gen­de ut.

- Han sa vel til bussjå­fø­ren: «Det er greit, jeg kjø­rer sam­men med gutta», sier Dolan.

Under mid­da­gen viste pave Frans seg fra sin hu­mo­ris­tis­ke side.

- Vi skål­te for ham, og da han skål­te til­ba­ke, sa han: «Måtte Gud tilgi dere». Da gap­skrat­tet kar­di­na­len, for­tel­ler Dolan.

Den nye paven for­tal­te kar­di­na­le­ne at han tors­dag skal be­sø­ke den tid­li­ge­re paven, pave eme­ri­tus Be­ne­dict og en ba­si­li­ka i Roma.

- I til­legg skal jeg vel sjek­ke ut her­fra og be­ta­le reg­nin­gen, sa pave Frans til ny lat­ter.

Vil styrke kirken

Kar­di­nal Dolan be­skri­ver stem­nin­gen inne i Det six­tins­ke ka­pell da det ble talt opp 77 stem­mer til Berg­og­li­os, de to tre­de­ler av stem­mer som var nød­ven­dig.

- Vi ap­plau­der­te, men vi måtte så vente til res­ten av stem­me­ne var talt opp. Da klap­pet vi igjen, og så enda en gang da han ak­sep­ter­te val­get, sier Dolan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Noen få mi­nut­ter se­ne­re gikk Berg­og­li­os inn i sa­kris­ti­et i ka­pel­let for å skif­te til de hvite pave­klær­ne. Da han kom ut var det blitt satt fram en stor tro­ne­lig­nen­de stol til ham. Men den ny­valg­te paven satte seg i ste­det i en stol på samme nivå som kar­di­na­le­ne.

Val­get av pave Frans vil gi en boost for den ka­tols­ke kir­ken i Ame­ri­ka, iføl­ge Dolan:

- Han er en eks­tra­or­di­nært jord­nær mann. En mann med selv­sik­ker­het, ba­lan­se, en ny­de­lig opp­rik­tig­het og en­kel­het.

(NTB)