Russlands president  Vladimir Putin snakker med noen av de beste alpinistene fra 60-tallet da han besøkte Østerrikes base under OL i Sotsji. FOTO: AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL/ MIKHAIL KLIMENTYEV

Drømmen om OL og et sterkt Russland

OL i Sotsji er et foreløpig høydepunkt i Vladimir Putins prosjekt for å bygge en russisk nasjon. Men Russlands problemer er ikke løst med et vellykket OL.

Gjen­nom hele sin kar­rie­re har Putin søkt å knyt­te lan­dets frem­gan­ger til sin egen per­son og sitt eget re­gi­me.

Hit­til har det vært en uslåe­lig suk­sess­for­mel som har gjort ham til en ene­stå­en­de po­pu­lær leder i 14 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men teg­ne­ne er mange på at bære­bjel­ke­ne i Pu­tins øko­no­mis­ke, so­sia­le og po­li­tis­ke stats­byg­gings­pro­sjekt kan være i ferd med å svik­te. Spørs­må­let er om et vel­lyk­ket OL kan gjøre noe som helst med dette.

Møy­som­me­lig ar­beid

Da­væ­ren­de stats­mi­nis­ter Vla­di­mir Putin skap­te bil­det av seg selv som en handle­kraf­tig og sterk leder gjen­nom in­va­sjo­nen av Tsje­tsje­nia for å knuse opp­rø­ret der i 1999. Gjen­nom denne gru­som­me kri­gen sik­ret han seg solid støt­te i be­folk­nin­gen og ble man­nen som skul­le ta Russ­land vi­de­re etter det kao­tis­ke 1990-tal­let. Ved å fengs­le Russ­lands ri­kes­te mann Mikhail Kho­dor­kovs­kij, tem­met han også fi­nans­fyrs­te­ne, som hadde truk­ket i trå­de­ne på slut­ten av 1990-tal­let.

Ut­over 2000-tal­let kom det øko­no­mis­ke mi­ra­ke­let som har ført til at den rus­sis­ke mid­del­klas­sen i dag tel­ler 30- 40 mil­lio­ner. Putin tok æren for en opp­gang som i rea­li­te­ten skyld­tes sky­høy olje­pris.

De siste årene har Putin job­bet hardt for å bygge en rus­sisk na­sjon som be­kjen­ner seg til noen fel­les ver­di­er - ingen enkel opp­ga­ve etter 70 år med kom­mu­nis­me.

Putin har knyt­tet sitt re­gi­me nært til den rus­sisk-or­to­dok­se kir­ken og lagt vekt på kon­ser­va­ti­ve fa­mi­lie­ver­di­er. Både den stren­ge dom­men mot punkrocker­ne i Pussy Riot og loven som for­byr homo­pro­pa­gan­da, kan ses i dette lyset.

Pe­tro-Pu­tin

Mot dette bak­tep­pet lurer ett stort spørs­mål: Hvor­for har ikke Putin brukt sin ene­stå­en­de og va­ri­ge po­pu­la­ri­tet til å sikre at da­gens ut­ford­rin­ger ikke blir be­gyn­nel­sen på slut­ten for hans re­gi­me?

Både veks­ten i øko­no­mi­en og Pu­tins per­son­li­ge po­pu­la­ri­tet er nem­lig av­ta­gen­de. Mange in­ves­to­rer tar med seg pen­ge­ne sine ut av lan­det, fordi Putin ikke har klart å bedre retts­sik­ker­he­ten for dem.

Han har også, stikk i strid med råd fra egne med­ar­bei­de­re, ikke mo­der­ni­sert øko­no­mi­en for å kunne takle en la­ve­re olje­pris. I dag er Russ­land av­hen­gig av en olje­pris på 103 dol­lar fatet, mot 20 dol­lar for ti år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I til­legg syn­ker be­folk­nings­tal­let raskt, og siden 1993 har 13 mil­lio­ner inn­vand­re­re søkt om per­ma­nent opp­holds­til­la­tel­se i Russ­land. Det ska­per store so­sia­le spen­nin­ger og gro­bunn for økt na­sjo­na­lis­me.

Per­son­lig tri­umf

Det må være fris­ten­de for Putin å nøre opp under frem­med­frykt for ar­beids­inn­vand­re­re fra Sen­tral-Asia for sin egen po­pu­la­ri­tets skyld. Han an­kla­ges for å gjøre nett­opp det, men står her over­for et vans­ke­lig di­lem­ma:

Han inn­ser at både den rus­sis­ke øko­no­mi­en og hans plan om å knyt­te tid­li­ge­re Sov­jet-re­pub­lik­ker tet­te­re til Russ­land, er av­hen­gig av at for­hol­det mel­lom et­nis­ke rus­se­re og andre folke­slag ikke blir for an­strengt.

Også dra­ma­et i Ukrai­na er en hode­pine for Kreml. En Ukrai­na-lig­nen­de si­tua­sjon er selve ma­re­rit­tet for Putin, som vil strek­ke seg langt for å hind­re nok en re­vo­lu­sjon i nabo­lan­det. Hans frykt er selv­sagt at også rus­ser­ne skal finne ut at de vil bytte ut le­de­ren sin.

For Vla­di­mir Putin er Sot­sji-OL utvil­somt en per­son­lig tri­umf - et toppunkt i hans pro­sjekt for å gjøre Russ­land til en sterk stat som tas hen­syn til. Tiden etter le­ke­ne vil vise om OL mar­ke­rer star­ten på slut­ten for Putin, stag­na­sjon på alle fron­ter eller be­gyn­nel­sen på et re­vi­ta­li­sert le­der­skap.

I dag gir det midt­ers­te al­ter­na­ti­vet dår­ligst odds. (©NTB)