NEDERLAND: Asle Toje (helt til høyre) tror Nederland kan bli det neste landet som melder seg ut av EU. – Dette er et smell de hører helt til Brussel. Foto: Anette Karlsen, NTB Scanpix

– Drømmen om en europeisk politisk union er død

Asle Toje spår store konsekvenser som følge av Storbritannias utgang fra unionen.

Fredag morgen var det klart at 51.9 prosent av britene ønsker at landet skal forlate EU.

Utenrikspolitisk forsker og kommentator, Asle Toje, sier at utgangen vil få store følger for det europeiske samarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvilke konsekvenser vil det få for Europa?

– Det betyr at drømmen om en europeisk, politisk union er død. Den er ferdig, og det betyr at Europa kommer til å bruke mye av sin politiske fokus på vikle Storbritannia ut av EU. Det vil ta fokus fra andre områder, sier Toje, som har skrevet to bøker om den politiske situasjonen i Europa.

Nederland neste

– Rakner EU?

– Nei, EU kommer ikke til å rakne. Det er ikke utenkelig at andre vil følge Storbritannia, og da retter jeg særlig oppmerksomheten mot Nederland.

– Hvorfor Nederland?

Frihetspartiet er det største partiet på meningsmålingene. Hvis partiet vinner valget har lederen lovet folket en folkeavstemning om EU.

Det høyreorienterte Frihetspartiet er ledet av politikeren Geert Wilders, og har hatt en stabil økning på meningsmålingene det siste året. Partiet ønsker både å begrense innvandringen til Nederland og innflytelsen fra Brussel.

– Ingen Tyrkia

Tyrkia ønsker seg inn i unionen. Kan man se at tyngepunktet i EU kommer til å endre seg?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Tyrkia kommer ikke til å bli medlem av EU nå. Dette er et smell de hører helt til Brussel. Nå har de forstår de at å tilby medlemskap til Tyrkia, og å gi 80 millioner tyrkere tilgang til det europeiske markedet er en dårlig idé, sier Toje.

Les også
Solberg: – Brexit er et varsku for EUs ledere
Les også
Motvind for Europabevegelsen
Les også
Ekspert overrasket over brexit
Les også
EU står foran dramatisk brexit
Les også
Brexit splitter kirkerom og pub