Drømmen om å være til stede

Navigatørene vil ta fri fra høyt tempo og tette tidsskjema under sommerleiren på Sørlandet.

Navigatørenes sommerleir
26. - 30. juni
Folkehøgskoleen Sørland ved Lillesand
Navigatørene er den norske delen av den internasjonale organisasjonenThe Navigators som ble stiftet i 1933.

*En god oversikt over det som skjer i Kristen-Norge i sommer finner du på Stevneguiden.no

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Disipler

Navigatørenes visjon er at nye skal komme til tro ved at enkeltmennesker utrustes til å leve tydelige disippelliv.

– Vår erfaring er at ved å lage leir for mennesker i ulike aldre, skapes det en møteplass og en påfyllsstasjon for disippellivet bade for enkeltmennesker, par og familier, sier daglig leder Ole Martin Glomvik i Navigatørene.

Navigatørene er en tverrkirkelig organisasjon som ønsker å gi evangeliet videre til nye mennesker og gi hjelp til å være Jesu etterfølger.

Hvert år arrangerer Navigatørene sommerleir.

– Viktige elementer på sommerleirene våre er forkynnelse, undervisning, lovsang og tid til samtaler med spørsmål som opptar oss, forteller Glomvik.

Han har deltatt på leirene de fire siste årene og opplever at spesielt samtalene i grupper etter bibelundervisningen gir han inspirasjon til hverdagen.

Relevant og anvendbar

Årets tema er «Til stede».

– Vi lever i en tid med høyt tempo, tette tidsskjema og høy grad av tilgjengelighet. Mye kjemper om vårt fokus. Mange av oss bærer på en lengsel etter å være mer til stede. Til stede i eget liv, i familien, i nabolaget, hos Gud, sier Glomvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han forteller at leiren særpreges av oppdraget om å følge Jesus og gjøre ham kjent.

– Vi ønsker at leiren skal være relvant og at temaet skal være anvendbart når deltagerne kommer hjem. Leiren har et tydelig familiefokus med høy kvalitet på opplegget for de minste, forteller Glomvik.

Under leiren arrangeres også en gårdsfest på skolegården med aktiviteter og grilling.

Tverrkirkelig

Rundt 200 mennesker deltar på leiren, medregnet den parallelle ungdomsleiren, NavUng.

– De fleste kommer fra Sør-Norge. Tidligere var det ganske mange fra Rogaland, men nå er det mer jevnt fordelt, forteller Glomvik.

Navigatørene er ikke et trossamfunn og rekrutterer derfor deltagere fra flere ulike sammenhenger. Det er et bredt tilfang av deltakere fra Den norske kirke til pinsebevegelsen. De fleste kommer likevel fra Den norske kirke, Normisjon og Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

– Hvordan vil du beskrive sangen og musikken?

– Den er nokså variert. Siden Navigatørene er tverrkirkelig forsøker vi å favne bredt. Vi bruker både salmer og lovsanger, men heller nok mest mot lovsangstradisjonene, sier Glomvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sosiale grupper

– På de fleste leire og sommerstevner er den sosiale biten viktig. Hvordan legger dere til rette for at folk skal bli kjent med hverandre?

– Gårdsfesten er et sted der det skjer lek, aktviteter og sosialt samvær. På kveldene er det tilrettelagt for samlinger rundt kaffemat. Det fine med en leir som ikke er større enn vår er at man lett kan bli kjent med mange av deltagerne. etter bibeltimene har vi gruppeaktivitet der vi snakker om det som ble undervist. De man er i gruppe med blir man også bedre kjent med, forteller Glomvik.

I gruppene står bibel, samtale og forbønn sentralt. Det arrangeres også seminarer i løpet av leiren, for de som måtte ønske mer påfyll. For barn er det eget opplegg på formiddagene. I tillegg er det såkalt skrikevakt på kveldene slik at foreldre med småbarn kan komme på møte med senkede skuldre, heter det på organisasjonens nettside.

– Barna berørt

Selv om leiren legger opp til at foreldre skal få noe fri fra barna, er det ingen tvil om at det nettopp er de yngste som gjør sterkest inntrykk på Glomvik.

– Hver kveld presenterer vi en oppsummering av hva barna har vært med på i løpet av dagen. Det synes jeg er sterkt å oppleve, sier Glomvik.

– De øver på aktiviteter, spiller inn filmer og har leker som aktualiserer temaet. Det betyr veldig mye for meg å se hva som skjer med dem, sier han.

Selv har Glomvik en datter på to år, som han håper skal etablere gode minner fra Navigatørenes sommerleir.

Setter avtrykk

Navigatørene er den norske delen av den internasjonale organisasjonen The Navigators som ble stiftet i 1933.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er gode forbindelser mellom organisasjonene i Norge og Sverige, og i år er det svenskenes leder Berne Persilden som skal tale ved sommerleiren.

– Han har mye erfaring, og kan se tilbake på levd liv på temaet vi skal ta opp i år, sier Glomvik.

Han gleder seg til å treffe gamle og nye deltagere, men også til å samtalene som oppstår i den lille gruppen.

– Gruppesamtalene setter­ avtrykk i meg. Vi kommer nær hverandre, og jeg opplever det som stort og nådefullt å få speile meg i andre mennesker. Jeg og min kone har gjort dette sammen, noe som har vært viktig for å få en felles referanserammem sier Glomvik.

*En god oversikt over det som skjer i Kristen-Norge i sommer finner du på Stevneguiden.no