Boligen på Grefsen i Oslo hvor to barn og en kvinne ble knivstukket og drept i 2007. (Foto: Kyrre Lien / NTB SCANPIX)

Drepte kone og barn i 2008, går fritt rundt i Oslo

En mann som i 2010 ble dømt til tvun­gent psy­kisk helse­vern etter å ha drept sin kone og to søn­ner, får nå be­ve­ge seg fritt i hovedstaden to gan­ger i uken.

Etter tre år på medi­si­ner får man­nen gå fritt rundt i Oslo fire timer om dagen to gan­ger i uken, skri­verAf­ten­pos­ten.

Man­nen får store doser med an­ti­psy­ko­tis­ke medi­si­ner an­nen­hver uke, og stem­me­ne han sa han hadde inne i hodet, har an­gi­ve­lig for­svun­net. Le­ge­ne er over­be­vist om at medi­si­ne­rin­gen vir­ker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Med god medi­si­ne­ring, som man kla­rer å følge opp for å se etter tegn og sym­pto­mer i at­fer­den, så er faren for til­bake­fall langt mind­re, sier psy­kia­ter og se­nior­fors­ker Pål Hart­vig ved Kom­pe­tanse­sen­ter for retts­psy­kia­tri i Helse sør-øst til avi­sen.

Man­nen drep­te sin 34 år gamle kone og sine to søn­ner på fem år og ni må­ne­der med kniv i et kort­tids­hjem for flykt­nin­ger og asyl­sø­ke­re på Gref­sen i mars 2008.

Oslo ting­rett be­stem­te nylig at dom­men om psy­kisk helse­vern skal for­len­ges. Etter loven må på­tale­myn­dig­he­ten brin­ge saken opp igjen etter tre år.

I dom­men heter det blant annet at «det er fare for at han kan begå nye al­vor­li­ge for­bry­tel­ser der­som han ikke fort­set­ter med an­ti­psy­ko­tisk be­hand­ling», og ting­ret­ten fast­slo at det var helt uak­tu­elt å over­fø­re ham til fri­vil­lig be­hand­ling.