Drapstallet blant de laveste på flere tiår

2015 er blant årene med færrest drap de siste tiårene. Fortsatt står drap eller dødelig vold mot partner for en betydelig del av sakene.

Ved utgangen av året viste NTBs egen oversikt at politiet har etterforsket 20 drapssaker med 21 ofre. I tillegg kommer ni dødsfall der én eller flere personer er siktet for dødelig vold, og det er ikke uvanlig at politiet skjerper siktelsen underveis i etterforskningen.

Mellom 20 og 50 i året

Ifølge Kripos, som har ført statistikk fra 1990, har tallet på årlige drap variert mellom omtrent 20 og 50 i perioden. Dermed legger 2015 seg som ett av årene med færrest drap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er flere årsaker til at tallet på drap går ned, ifølge voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen.

– Det har å gjøre med utviklingen av legevitenskap og at sykehusene har blitt kjempegode til å behandle knivstikkinger, forteller hun til NTB.

Dessuten spiller ting som helikoptertransport av de skadde inn, slik at de kan få raskere behandling, understreker forskeren.

Nære relasjoner

De typiske drapene i Norge skjer der gjerningspersonen og offeret enten er i en nær relasjon eller kjenner hverandre på annen måte.

I elleve av de 30 sakene der drap eller dødelig vold etterforskes, var den siktede enten på gjerningstidspunktet eller tidligere i et forhold med avdøde. Dette er omtrent slik det har vært de siste årene, ifølge Ragnhild Bjørnebekk.

I ett av tilfelle er den siktede en kvinne, mens resten er menn.

Utenlandsk bakgrunn

I tolv av draps- og voldssakene har de siktede utenlandsk bakgrunn.

– Folk som flytter til Norge, har med seg en del risikofaktorer, så andelen drap begått av dem er noe høyere, forteller voldsforskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den høyeste drapsraten er å finne blant førstegenerasjons innvandrere, mens den reduseres i andregenerasjon. For tredje generasjon innvandrere er det så å si likt med befolkningen ellers, ifølge Bjørnebekk.

Samtidig viser forskningen at personer som antas å ha risiko for å begå drap, kan stoppes om de vokser opp i et trygt samfunn.

Fakta om drapssaker i Norge i 2015:

* 4. februar: En 38-årig kvinne blir funnet død i et hus på Follese på Askøy i Hordaland. Mannen pågripes og siktes for forsettlig drap. Siktelsen er senere skjerpet til overlagt drap. Paret, som er norske statsborgere av somalisk opprinnelse, har seks barn sammen.

* 6. februar: En 28 år gammel mann blir funnet død i en leilighet på Mortensrud i Oslo. Kona hans, som er i 30-årene, er siktet for forsettlig drap. Paret har bakgrunn fra Kosovo, men norsk statsborgerskap.

* 9. februar: 25-årige Paul Simmons dør på Ullevål sykehus etter at han ifølge VG skal ha blitt forgiftet to dager tidligere. To menn på 32 og 34 år er siktet for forsettlig drap. De to er også siktet for drapsforsøk på en 49-årig mann.

* 19. februar: En 22-årig somalisk mann blir funnet død ved Rosenholm stasjon på Holmlia i Oslo. To norske brødre på 20 og 23 år blir pågrepet og senere tiltalt for drapet. De er i Oslo tingrett dømt til 13 års fengsel.

* 5. mars: Ingebjørg Skråmestø (25) blir funnet død i en leilighet på Bønes i Bergen. Dødsfallet blir meldt som et overdosedødsfall, men politiet setter i gang gransking. 14. oktober blir en 63 år gammel mann pågrepet, siktet for drap. Senere blir en 33 år gammel mann pågrepet og siktet for medvirkning til drap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* 17. mars: En 72 år gammel kvinne blir funnet skutt i et bolighus på Grålum i Sarpsborg. Hennes 80-årige ektemann siktes for forsettlig drap.

* 11. april: En 40 år gammel norsk-pakistansk mann blir funnet drept på en parkeringsplass ved Lindeberg skole i Oslo. Mannen ble i 1997 dømt til åtte års fengsel for tre drapsforsøk. Ingen er så langt pågrepet i saken.

* 22. april: 18-årige Joakim Ophaug Røksland blir funnet drept på Ime i Mandal i Vest-Agder. En 19-årig kamerat er pågrepet og siktet for forsettlig drap.

* 22. april: En polsk mann i 30-årene blir alvorlig skadd i en slåsskamp på Haslum i Bærum i Akershus. Han dør to dager senere på sykehus. Hans 26-årige bror er pågrepet og siktet for grov legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter. Den siktede er erklært utilregnelig.

* 27. april: En 67 år gammel mann blir funnet død i en leilighet på Stovner i Oslo. Hans 29 år gamle sønn er siktet for forsettlig drap.

* 23. mai: En mann i 50-årene blir funnet død i Gjøvik i Oppland. Tvillingbroren hans er i Gjøvik tingrett dømt til 13 års fengsel for forsettlig drap. Dommen er anket.

* 6. juni: En kvinne i slutten av 40-årene blir funnet død i en leilighet på Rødtvet i Oslo. Mannen hennes, som er rundt 60 år, er siktet for forsettlig drap.

* 10. juni: En kvinne i begynnelsen av 30-årene blir funnet død i en leilighet på Ulven i Oslo. Hennes noe eldre ektemann er pågrepet og siktet for drap. Ekteparet er av irakisk opprinnelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* 30. juni: En mann i 60-årene blir funnet skutt og drept i et forretningslokale på Økern i Oslo. Den antatte gjerningsmannen, en mann i 70-årene, blir senere funnet død, og politiet regner med at han har tatt sitt eget liv.

* 3. juli: En mann i 50-årene blir funnet skadd i boligen sin på Storsteinnes i Balsfjord og dør dagen etter på sykehus. En slektning er pågrepet og siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

* 27. august: En mann i starten av 60-årene blir skadd i en voldsepisode i Sandefjord. Han dør 2. september av skadene. En 45 år gammel mann er siktet for legemsfornærmelse med døden til følge.

* 28. august: En 43 år gammel kvinne blir funnet død i en bolig i Songdalen i Vest-Agder. Den 49-årige ektemannen hennes er pågrepet og siktet for drap. Paret er opprinnelig fra Syria og har åtte barn sammen.

* 29. august: Den savnede 14 år gamle Alma Gabriela Knutsen blir funnet død i Søgneelva i Søgne i Vest-Agder. En 14 år gammel gutt vedgår i avhør å ha tatt livet av henne. Gutten er tatt hånd om av barnevernet.

* 28. september: Nilofer Naseri (27) blir funnet død i en bolig i Melhus i Sør-Trøndelag. Hennes ektemann, som også er 27 år, er siktet for drap. Begge har bakgrunn fra Afghanistan.

* 3. oktober: Et ektepar dør som følge av en voldsepisode i en bolig i Haugesund. Kvinnen blir erklært død på stedet, mens mannen dør på sykehus. Politiets hovedteori er at mannen i 50-årene påførte sin kone stikkskader, før han skadde seg selv. Paret var bhutanske statsborgere som kom til Norge som kvoteflyktninger fra Nepal.

* 9. oktober: Scarlet Thomsen (33) blir funnet død i nærheten av sin leilighet på Bryne i Rogaland. Den 37 år gamle samboeren hennes pågripes og siktes for grov kroppskrenkelse med døden til følge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* 19. oktober: En 60 år gammel mann fra Skien blir funnet livløs i et hus i byen sent på kvelden. Han blir senere erklært død. Fire personer som var på stedet da politiet ankom, blir siktet for grov kroppskrenkelse med døden til følge. Den foreløpige tilbakemeldingen fra obduksjonen viser at dødsårsaken er uklar, men politiet har opprettholdt siktelsene.

* 25. oktober: En 50 år gammel mann fra Litauen blir funnet med store hodeskader i en bolig på Presterød i Tønsberg kommune og dør senere på sykehus. Tre litauere i alderen 26 til 43 år er siktet for grov kroppsskade med døden til følge.

* 12. november: En kvinne blir utsatt for grov vold i sitt hjem i Drøbak. Hun dør på sykehus dagen etter. Kvinnens samboer blir først siktet for grov kroppsskade og familievold, men siktelsen er skjerpet til drap. Paret er opprinnelig fra Etiopia og Eritrea.

* 19. november: Ei jente på 17 år dør av skadene etter å ha blitt knivstukket ved et asylmottak i Sunndal kommune i Møre og Romsdal. Den 18 år gamle kjæresten hennes er pågrepet og siktet for grov kroppsskade med døden til følge. Begge er fra Eritrea.

* 21. november: En 46 år gammel mann blir funnet alvorlig skadd utenfor et hus i Rakkestad. To dager senere dør han på Oslo universitetssykehus. En mann i 30-årene er siktet for grov kroppskrenkelse med døden til følge.

* 22. november: En mann i 40-årene fra Estland blir funnet hardt skadd på et rom i det tidligere hotellet Hanskollen i Hurdal i Akershus. Han dør senere av skadene. Flere personer er siktet for grov kroppsskade med døden til følge.

* 9. desember: 42-årige Catrine Røthe blir funnet knivstukket og drept på Manglerud i Oslo. Kort tid etter blir en 50-årig mannlig norsk statsborger med tunisisk bakgrunn funnet knivstukket og skadd på Grønland i Oslo, og han dør senere på sykehus. En 55-årig mann fra Tunisia er pågrepet og siktet for begge drapene. Mannen, som tidligere er utvist fra Norge, har tidligere hatt et forhold til den drepte kvinnen.

* 17. desember: Bulgarske Galina Sandeva (28) blir funnet død i bilen sin på Bispekaia i Bjørvika i Oslo. 4. januar 2016 blir en 24 år gammel mann pågrepet og siktet for drapet på kvinnen, som tilhørte prostitusjonsmiljøet i hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Merk: NTBs løpende tall kan avvike noe fra årsstatistikken til Kripos. Dette er fordi enkelte drap ikke vil passe inn i Kripos' definisjon av drap ved årsslutt.

Kripos teller i sin årsstatistikk kun overlagte og forsettlige drap, det vil si drap som omfattes av straffelovens §233 (eller §275 i den nye straffeloven som ble tatt i bruk fra 1. oktober 2015).

Det betyr at legemsfornærmelse og legemsbeskadigelse med døden til følge i den gamle straffeloven (§228 og §229) ikke telles med, og det gjør heller ikke kroppskrenkelse (§271/272) eller kroppsskade (§273/274) med døden til følge i den nye straffeloven.

I tillegg har disse sakene fått oppmerksomhet i 2015, men regnes ikke med i NTBs statistikk for i år:

* 5. august 1999: Tolv år gamle Kristin Juel Johannessen blir funnet kvalt i Hedrum i Larvik kommune. En mann (25) blir i 2001 dømt til tolv års fengsel for drapet, men anker og blir frikjent året etter. 10. juli 2015 blir samme mann – nå 38 år – pågrepet og på nytt siktet for drapet.

* 24. september 2000: Siste sikre observasjon av 20 år gamle Tina Jørgensen ved torget i Stavanger. 26. oktober samme år ble hun funnet død i en dreneringskum ved Bore kirke på Jæren. Kvinnens kjæreste blir pågrepet og siktet for drap, men siktelsen frafalles. I september 2015 blir fire menn, alle i siste del av 30-årene og med tilknytning til Lyngdal i Vest-Agder, pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap.

* 31. mars 2003: Den 27 år gamle marokkaneren Abdelhak Darrazi blir funnet hardt skadd på Nordre gravlund i Oslo og dør kort etter på sykehuset. Kosovoalbaneren Rafet Hoxha siktes for drapet og blir pågrepet i Kosovo i 2005, men rømmer fra fengselet. Han blir etterlyst, og 15. oktober 2015 blir Hoxha (nå 46) pågrepet på grensen mellom Serbia og Ungarn. Etter begjæring fra norsk politi blir han utlevert.

* 23. mai 2012: En 41 år gammel mann blir funnet død i Åsane i Bergen. Saken blir henlagt som overdosedødsfall, men etterforskningen tas opp igjen i november 2014. I april 2015 pågripes to menn på 26 og 35 år og siktes for forsettlig drap.

* 4. juni 2012: Kari Grønnestad (56) fra Skien i Telemark blir meldt savnet. 19. april 2015 blir hennes datter (31) siktet for forsettlig drap. Den savnedes levninger blir funnet i Skienselva. Datterens 34-årige samboer er siktet for å unnlate å hjelpe noen i nød.

* Desember 2014: En ti uker gammel gutt dør på Rikshospitalet, etter først å ha blitt innlagt på Akershus universitetssykehus (Ahus) med skader. Politiet sikter 10. september i år moren i starten av 30-årene og faren i slutten av 20-årene for forsettlig drap eller medvirkning til dette, etter å ha foretatt nye etterforskningsskritt i saken.

* 12. desember 2014: En kvinne i slutten av 30-årene blir funnet død i sin leilighet i Oslo. 14. september 2015 blir samboeren hennes, en lege i 50-årene, pågrepet og siktet for å ha drept henne med gift.