Drapssaker i Norge i 2015

Så langt i år er sju personer drept her i landet. I 2014 var det 27 drap, ifølge Kripos' siste oppdaterte statistikk, som kun omfatter forsettlige og overlagte drap.

* 18. januar: 85-årige Eilif Edmund Rolv Schjødt blir slått ned i Gate 2 i Narvik sentrum, og dør fem dager senere på sykehus. En mann i 30-årene bosatt i Tysfjord er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Politiet mener dødsfallet henger sammen med voldsepisoden.

* 4. februar: En 41 år gammel mann oppsøker Bergen fengsel og sier til ansatte der at han har drept sin 38-årige kone i huset deres på Follese på Askøy. Politiet finner kvinnen død i huset, og mannen pågripes og siktes for forsettlig drap. Paret, som er norske statsborgere av somalisk opprinnelse, har seks barn sammen. Siktelse er senere skjerpet til overlagt drap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* 6. februar: En 28 år gammel mann blir funnet død i en leilighet på Mortensrud i Oslo. Kona hans, en kvinne i starten av 30-årene, varslet selv politiet og blir samme dag pågrepet og siktet for forsettlig drap. Paret har bakgrunn fra Kosovo, men norsk statsborgerskap.

* 9. februar: 25-årige Paul Simmons dør på Ullevål sykehus etter at han ifølge VG er blitt forgiftet to dager tidligere. To menn på 32 og 34 år er siktet for forsettlig drap.

* 19. februar: En 22-årig somalisk mann blir tidlig på morgenen funnet død ved Rosenholm stasjon på Holmlia i Oslo. To norske menn på 20 og 23 år pågripes samme dag, siktet for forsettlig drap. Det var de to siktede som ringte og varslet politiet. Ifølge politiet er ikke drapet rasistisk motivert.

* 17. mars: En 72 år gammel kvinne blir funnet skutt i et bolighus på Grålum i Sarpsborg. Den 80-årige ektemannen siktes for forsettlig drap. Det var ektemannen som ringte og varslet politiet.

* 11. april: En mann tidlig i 40-årene blir rett etter midnatt funnet død på en parkeringsplass ved Lindeberg skole i Oslo. Han har omfattende skader, og politiet mener mannen er blitt drept. Ingen er pågrepet i saken.

Merk: NTBs løpende tall kan avvike noe fra årsstatistikken til Kripos. Dette er fordi enkelte drap ikke vil passe inn i Kripos' definisjon av drap ved årsslutt.

Kripos teller i sin årsstatistikk kun overlagte og forsettlige drap, det vil si drap som omfattes av straffeloven §233. Det betyr at legemsfornærmelse og legemsbeskadigelse med døden til følge (straffeloven §228 og §229) ikke telles med.

I tillegg har denne saken fått mye oppmerksomhet i 2015, men regnes ikke med i NTBs statistikk for i år:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* 25. juni 2014: 61 år gamle Helge Irgens blir funnet død i sin bolig i Sund kommune utenfor Bergen. Obduksjonen viser at han døde av kullosforgiftning og medikamenter. Hans filippinske ektefelle blir avhørt, men ikke siktet. Den 30-årige kvinnen blir imidlertid pågrepet og siktet for overlagt drap idet hun kommer tilbake til Norge 18. februar 2015 etter en ferie.