Etter lunsj fredag gikk fagdommer Arne Lyng gjennom de subjektive vilkårene for straff. - Drapene ble utført på en særlig grusom måte, sa han.

- Drapene utført på en særlig grusom måte

Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker med overlegg, under særdeles skjerpende omstendigheter og på en særlig grusom måte, fastslår Oslo tingrett.

Etter lunsjpausen i domsavsigelsen fredag, gikk fagdommer Arne Lyng gjennom de subjektive vilkårene for straff. Han leste opp ordlyden i paragrafene Breivik sto tiltalt for, blant annet terror, overlagt drap, drapsforsøk og sprengningen, og slo fast at vilkårene for å straffes for dette, er til stede.


Han påpekte at Breivik har erkjent at han bombet regjeringskvartalet for å få bygget til å falle sammen og drepe så mange som mulig. På Utøya var intensjonen hans å drepe alle.


- Grusomt

- Drapene ble utført på en særlig grusom måte. Det er ikke tvilsomt at tiltalte begikk samtlige drap med overlegg, sa fagdommer Lyng, som slo fast at drapene var planlagt og gjennomført på grunnlag av en overveid beslutning.

Retten finner også at Breiviks handlinger rammes av terrorbeskrivelsene i straffeloven og slår fast at hans forsett var å skape alvorlig frykt i befolkningen samt radikalisere motstanden mot muslimsk innvandring til Norge og Europa gjennom ekstrem voldsbruk.

(NTB)