Drap og kirkebrann i Etiopia

En evangelist i Beghi i Etiopia ble drept. 35 kirker i samme området er brent ned.

23 av disse tilhører kirkesamfunnet Mekane Yesus, som Det Norske Misjonsselskap (NMS) samarbeider med.Også en del private hus er ødelagt.

Flere muslimer skal være drept og skadet da politistyrker etter hvert grep inn og stanset ødeleggelsene. Flere hundre mennesker er arrestert og plassert i to leirer. De forhøres og slippes ut etter hvert.

Det skriver John Gunnar Raen, Misjonsselskapets representant på stedet, i en orientering etter at han har vært og sett på ødeleggelsene. Han går i rette med noe av den informasjon som ble sendt ut i første omgang om hendelsene.

- Det stemmer ikke at en kristen militssoldat gikk inn i en moské. Det stemmer heller ikke at kristne satte fyr på en moské.

Grensetvist
Raen skriver at bakgrunnen for ødeleggelsene har med en gammel grensetvist mellom en kristen og en muslimsk familie å gjøre. To gutter fra disse familiene kom i slåsskamp. Etter hvert ble også familiene innblandet. Samme dag ble det satt fyr på en privat moské og Koranen skjendet.

- Fredag 6. oktober ble denne saken rapportert til hovedmoskeen i Beghi. De brakte også med seg en muslim som var blitt skadet i kampene og fortalte at kristne hadde satt fyr på moskeen og skjendet Koranen. Reaksjonen blant muslimene i moskeen var enormt sterke. En fremtredende uslimsk sjeik sto opp og talte om at nå måtte muslimene ta hevn og brenne kirkene, renske opp og sørge for at Beghi området ble skikkelig muslimsk. En videofilm om jihad, hellig krig, ble også vist. Videre ble det lagt en plan for hvordan de skulle gå frem i Beghi.

Tusener samlet
Lørdag 7. oktober var det markedsdag med tusener av mennesker til stede. Det ble da annonsert at muslimer skulle samle seg og ta hevn kommende uke. Også enkelte kristne fikk høre at noe skulle skje.

Det var stille og rolig søndag og mandag. Tirsdag 10. oktober startet det hele med tusener av muslimer samlet i en by cirka 15 km fra Beghi. De ble oppildnet, blant annet ved å se moskeen som var brent ned. De delte seg i grupper og gikk til aksjon. Noe av det første på programmet var brenning av de tre kirker i Gaba Detino; ei Mekane Yesus-kirke, ei Full Gospel-kirke og ei ortodoks kirke.

De kristne flyktet fra stedet og gjemte seg. En vaktmann ved Mekane Yesus-kirken var ute på markene da det skjedde. Familien med kone og flere små barn bodde rett ved kirken Han fikk høre om det som var skjedd og kom seg hjem for å se hva som var skjedd. Dermed ble han tatt av mobben og bedt om å konvertere til islam. Det nektet han. Dermed fikk han vite at han ikke skulle slippe fra dette med livet. Han ble slått og steinet, mistet bevisstheten og slept ut i bushen utenfor kirketomta. Senere ble han funnet halvdød av folk fra menigheten.

Drept mens kone og barna så på
Onsdag fortsatte kirkebrenningen. Flere steder forsøkte de kristne å forsvare kirkene. I disse kampene ble flere skadet på begge sider, noen til dels alvorlig. Natt til onsdag ble en evangelist drept. Først vikk han spørsmål om å konvertere. Han svarte da: "Jeg elsker Jesus". Dermed fikk han halsen skåret over mens kone og fem mindreårige barn så på. Også familien ble slått og mishandlet. Kirken ved siden av huset deres ble brent.

Raen forteller videre at arrestasjoner av folk som var med på ødeleggelsene, startet umiddelbart da føderalt politi kom. To leirer ble opprettet. Ifølge de opplysninger kirkelederne har fått, er totalt ca 600 arrestert. Politiet har startet avhør og folk slipper derfor etter hvert ut igjen nå. Ifølge synodepresidenten er bare én kristen arrestert, nemlig et medlem av den familien som hadde grensetvist.
Etter det kirkeledere sier er faktisk bare "fotfolket" som er arrestert.

De som startet bråket har kommet seg bort og vil sannsynligvis stort gå sett fri. Inspirasjonen til bråket kommer utenfra. Det er tydeligvis en forbindelse mellom kirkebrenning i et par andre områder i Etiopia. Det kan synes som om myndighetene i noen grad vil knytte det til situasjonen i Somalia.

Ønsker fred
Myndighetene har bedt de religiøse lederne om å møtes til samtaler for å skape ro. De har dannet ei gruppe som består av to ledere fra Mekane Yesus-kirken, to fra Den ortodokse kirke, to fra Full Gospel og 3 fra muslimene. Gruppa har hatt flere møter og innkalt folk for å orientere seg om situasjonen og for å bygge opp igjen relasjonene mellom muslimer og kristne.

Gjennom disse samtalene har det blitt klart at folk flest vil ha ro og fred og leve sammen tidligere, for i nesten alle familier er det både kristne og muslimer. Det tragiske er at de har latt seg rive med av et lite antall "infiltratører".

Innsamlingsaksjon
Ødeleggelsene blir anslått til to millioner kroner og dette er svært mye for et fattig land.

? Det er ennå for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser urolighetene får å si for arbeidet i området. Misjonsselskapet ønsker i første omgang å starte en ekstraordinær innsamlingsaksjon til de som er rammet i Beghi. De trenger hjelp til å bygge opp kirker og hus. Det er en formidabel oppbyggingsjobb i et fattig område av landet, sier markeds- og informasjonsleder i NMS Anne-Lisbet Hatlem Lindal.

KPK