Dramatisk økning i vold mot Nav-ansatte

En 26 år gam­mel mann er sik­tet for draps­for­søk etter å ha kniv­stuk­ket en kvin­ne­lig Nav-an­satt flere gan­ger på Nav Gro­rud i Oslo. Fra 2010 til 2012 har vold og trusler mot Nav-ansatte økt dramatisk.

Po­li­ti­et fikk mel­ding om hen­del­sen ved Nav-kon­to­ret på Gro­rud klok­ken 8.25. Kvin­nen var be­visst da hun ble brakt til Ul­le­vål syke­hus, der hun man­dag etter­mid­dag ble ope­rert for kri­tis­ke ska­der.

En man­nen, som er norsk stats­bor­ger, er på­gre­pet for udå­den. Saken er nå over­ført til Volds­av­snit­tet og blir vi­de­re etter­fors­ket der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kniv­stuk­ket i ryg­gen

Iføl­ge po­li­ti­ets inn­sats­le­der på ste­det, Kris­tof­fer Bang, gikk gjer­nings­man­nen inn i byg­nin­gen og inn på kon­to­ret der kvin­nen be­fant seg. Kvin­nen, som skal være i 30-åre­ne, ble kniv­stuk­ket minst to gan­ger i ryg­gen.

- Kniv­stik­kin­gen skjed­de inne på et kon­tor i førs­te eta­sje. Vi fant kvin­nen med to stikk­sår i ryg­gen. Jeg vet ikke om hun var kniv­stuk­ket flere ste­der. På det tids­punk­tet var det vik­tigst å få kvin­nen til syke­hus, sier Bang til NTB.

Han kan fore­lø­pig ikke for­tel­le om det var andre per­soner på kon­to­ret, og det er ikke kjent om den på­grep­ne 26-årin­gen var kli­en­ten til of­fe­ret.

Væp­net po­li­ti

Gjer­nings­man­nen, en 26 år gam­mel mann­lig norsk stats­bor­ger, ble på­gre­pet av en hunde­pa­trul­je ni mi­nut­ter etter at po­li­ti­et ble vars­let. Han ble på­gre­pet nær sin bolig i Am­me­rud­hel­lin­ga, ikke langt fra NAV-kon­to­ret. Gjer­nings­man­nen, som om­ta­les som en kjen­ning av po­li­ti­et, hadde kni­ven på seg da han ble på­gre­pet.

- Po­li­ti­et ryk­ket ut med væp­ne­de styr­ker, og det var minst fire væp­ne­de po­liti­menn som an­holdt man­nen, for­tel­ler et vitne på ste­det tilNRK.

Krim­tek­nisk av­de­ling kom til Nav-kon­to­ret litt etter klok­ken 10.

- Dette er en al­vor­lig hen­del­se og dess­ver­re får vi sta­dig vekk mel­ding om Nav-an­sat­te som er blitt truet av kli­en­ter, sier Bang til NTB.

Sten­ger kon­to­ret

Nav i Oslo opp­ly­ser at de vil holde kon­to­ret stengt res­ten av man­da­gen. Inn­gan­gen er sper­ret av og det er satt opp et skilt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi bi­står nå med best mulig hjelp til den an­sat­te og på­rø­ren­de. Be­drifts­helse­tje­nes­ten er kob­let inn, og de an­sat­te på Nav sam­les for å få in­for­ma­sjon og opp­føl­ging fra kva­li­fi­sert per­so­nell, sier in­for­ma­sjons­sjef i bydel Gro­rud, Hen­rik Me­vold, til NTB.

Ingen av de an­sat­te NTB kom i kon­takt med på ste­det, ville kom­men­te­re hen­del­sen.

Ut­satt ar­beids­grup­pe

An­tall til­fel­ler av vold og trus­ler har økt fra 481 inn­rap­por­ter­te til­fel­ler i 2010 til 1261 i fjor. De fles­te Nav-an­sat­te som er an­satt av kom­mu­nen, er or­ga­ni­sert i Fel­les­or­ga­ni­sa­sjo­nen. Også den skad­de kvin­nen er kom­mu­nalt an­satt.

- Det vi vet og har fått be­kref­tet gjen­nom forsk­ning, er at so­sial­ar­bei­de­re er blant ar­beids­grup­pe­ne som i størst grad er ut­satt for vold og trus­ler. Dette er et al­vor­lig ar­beids­miljø­pro­blem som vi aldri kan jobbe nok med, sier for­bunds­le­der Mimmi Kvis­vik tilAf­ten­pos­ten.

Le­de­ren på Nav-kon­to­ret på Am­me­rud, Hanne M. Ja­cob­sen, ville ikke kom­men­te­re saken over­for NTB man­dag for­mid­dag.(©NTB)