– Døper muslimske konvertitter for fort

Paul Odeh er skeptisk til praksisen i enkelte land der muslimske dåpskandidater får for liten undervisning om kristen tro.

Odeh er ­leder for innvandrerarbeidetInternasjonalt Kristent Fellesskap (IKF) som er underlagtRegion Sørvest iNorsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Arbeidet med asylsøkere er koblet til NLM-forsamlingenSalem i Stavanger.

– Hvor mange muslimske konvertitter har du døpt etter flyktningkrisen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han kjenner den arabisktalende finske presten som har døpt 18 muslimer siden flyktningstrømmen økte voldsomt på i fjor. Han kjenner også igjen det finske bildet.

– Situasjonen er den samme her hos oss. Det er så mange asylsøkere som ikke kan annet enn arabisk, og det er vanskelig for dem å få dåpsopplæring. Så kan de bli fort døpt uten å være grunnfestet i Ordet og uten å vite hva de går til.

Døper fort

– Er det tydelige forskjeller mellom dine erfaringer og det som skjer i land somFinland og land på kontinentet?

– I noen land har jeg inntrykk av at de døper fort fordi de blir så glad for at de får flere medlemmer, mens de i andre land er mer bevisste på at de ikke skal døpe med en gang, sier Odeh.

Selv har han som prinsipp at asylsøkere ikke skal døpes før de har fått innvilget lovlig opphold i Norge.

– Hvis de er villige til å gå i menigheten og lære, beviser de at de mener noe med at de vil bli kristne. Å døpe går fort, men å ta vare på de døpte tar litt tid. I IKF vil vi ikke at dåpen skal bli et middel til å få opphold. Men hvis noen har bodd her i mange år og så får avslag på søknaden og skal ut, har vi to-tre ganger gjort unntak, fordi vedkommende har ønsket å bli døpt før de reiser, sier han.

Oppdager misbruk

Som araber forstår Odeh godt hva en del asylsøkere sier, og han kan fange opp hvordan de kommuniserer. Da avdekker han om folk er oppriktige eller ikke. Han følger våkent med på om det er snakk om ekte motiver når noen ønsker å døpes.

Hovedmiddelet for å unngå skinnomvendelser er å tilby dåpsopplæring. I Stavanger, hvor Odeh har base, er kravet minst et halvt års dåpsopplæring før dåp kan finne sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De som døpes skal ikke bare skifte tro, men vite hva de tror på. Det er veldig viktig.

– Hender det at du oppdager at noen faktisk ikke har noen kristen tro, men ønsker å bruke en falsk konvertering til å skaffe seg opphold i Norge?

– Jeg har oppdaget at noen har misbrukt dette, for når jeg sier at de må gå gjennom dåpsopplæring, er det noen som forsvinner og aldri kommer igjen. De var altså bare ute etter en grunn til å få opphold, sier Odeh. Han antyder også at noen er ute etter å få bekreftet en fordom om at det ikke skal noe til å bli kristne og at det er noe hvem som helst kan bli uten at det har noen betydning hva du tror på.