Dømt for kirkelig Pokemon-jakt

Den russiske bloggeren mente det måtte være både trygt og lovlig å jakte Pokemon i en russisk kirke. Han måtte tro om igjen.

JapanskePokemon har vært en populær tegneseriefranchise siden 90-tallet. Da det såkalte «augmented reality»-spillet Pokemon Go kom i fjor sommer ble det en umiddelbar suksess. Barn, unge og voksne ble observert på de merkeligste steder, med et blikk som vekslet mellom å se på telefonen og å stirre ut i omgivelsene rundt seg. De var på jakt etter Pokemon, som skjuler seg ulike steder i omgivelsene, og er synlige på telefonen.

Russiske Ruslan Sokolovsky skulle fange en Pokemon i en kirke som tilhørteDen russisk-ortodokse kirke, og filmet seg selv mens han gjorde det. Da filmen ble publisert på Youtube reagerte russiske myndigheter hardt. Han ble fengslet i oktober i fjor, anklaget for å ha oppfordret til religiøst hat.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Torsdag ble han dømt til tre og et halvt år betinget fengsel. Dommer Yekaterina Shoponyak saifølge The Guardian at filmen viste Sokolovskys manglende respekt for samfunnet, og at han ønsket å såre religiøse følelser.

Mange opposisjonelle har støttet Sokolovsky, og har sett på det som en viktig ytringsfrihetssak. Blant andre har gruppen Pussy Riot støttet ham. Selv takket han journalister for at dommen ble betinget.

– Uten støtten fra journalister ville jeg antagelig fått en fengselsstraff, sa han etter at dommen var falt.

I videoen sier Sokolovsky at «Hvordan kan noen bli støtt av at noen kommer inn i kirken med en smarttelefon? Jeg har bestemt meg for å fange noen Pokemon inne i kirken. Hvorfor ikke? Jeg tror det er trygt og ikke forbudt ved lov.»

Det siste skulle altså vise seg å ikke stemme.