Lars Vilks har mottatt en rekke drapstrusler etter at han u 2007 tegnet profetens Muhammed som hund.

Domstol bekrefter frifinnelse i Vilks-saken

En svensk domstol bekrefter frifinnelsen av tre menn som var tiltalt for å ha forberedt drap på kunstneren Lars Vilks. De ville drepe ham fordi han i 2007 tegnet profeten Muhammed som hund.

Hovrätten i Göteborg, som tilsvarer en norsk lagmannsrett, bekreftet mandag frifinnelsen i en lavere rettsinstans. Påtalemyndigheten mente det forelå tilstrekkelige bevis til å dømme de tre, og hadde derfor anket saken inn for hovrätten.Mennene var opprinnelig mistenkte for å ha forberedt en terrorhandling, men de ble bare tiltalt for forberedelser til drap. I tingsretten ble de bare dømt for brudd på forbudet mot å bære kniv på offentlig sted, og denne delen av dommen ble ikke anket.
Hovrätten mener i likhet med tingsretten at det foreligger flere omstendigheter som er belastende for de tre. De lette etter Vilks på en kunstutstilling samme dag som de ble arrestert, og de avga uriktig forklaring om hva de hadde gjort dagene før.Men ifølge retten fins det ikke konkrete bevis for at de hadde til hensikt å drepe Lars Vilks, slik aktoratet hevdet. De slipper dermed med de 50 dagsbøtene de allerede er ilagt for brudd på knivloven. (NTB)